В Україні підвищують пенсії: кому та на скільки піднімуть виплати з 1 жовтня

Фото: мережа інтернет

Фото ілюстративне Джерело: мережа Інтернет

В Україні з 1 жовтня заплановано перерахунок пенсій. Зокрема, зростуть мінімальні розміри “військових” пенсій з інвалідності. Також встановлять нові виплати за віком. Про це повідомляє “Файне місто” з посиланням на пресцентр Пенсійного фонду України (ПФУ).

Оскільки з жовтня розмір мінімальної зарплати збільшиться з 6 500 до 6 700 гривень, буде здійснено перерахунки мінімальної пенсії за віком громадянам, які не працюють, віком від 65 років, які мають страховий стаж у розмірі не менше 35 років — для чоловіків та 30 років — для жінок. Так мінімальний розмір пенсії за віком таких пенсіонерів становитиме 2 680 гривень (6700 х 40%).

Людям, які працюють, у тому числі й таким, що забезпечують себе роботою самостійно та зареєстрованим як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% мінімальної заробітної плати будуть встановлені після звільнення з роботи.

Мінімальна пенсія 3 000 гривень для людей з великим страховим стажем

З 1 жовтня вводиться додаткова гарантія пенсіонерам віком від 70 років та старше, пенсія яким призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та які мають страховий стаж: чоловіки — не менше 35 років, жінки — не менше 30 років. Мінімальний розмір їх пенсійної виплати повинен бути більшим за 3 000 гривень.

Тим, хто має розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не сягає 3 000 гривень, встановлюватиметься доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їхній страховий стаж менше ніж 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, мінімальна пенсійна виплата буде розрахована у розмірі, пропорційно до страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 000 гривень.

При цьому у пенсіонерів у віці 80 плюс зі стажем 25 років у чоловіків та 20 років у жінок розмір пенсійної виплати не може бути меншим за 2 600 гривень, а в осіб віком від 70 до 80 років — менше ніж 2 500 гривень.

Щомісячні доплати

Також пенсіонерам віком від 70 до 75 років буде встановлено щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 гривень. Вона встановлюється незалежно від виду пенсії, тривалості страхового стажу та факту роботи.

Варто уточнити, що після встановлення такої виплати розмір пенсії не може перевищувати розміру середньої заробітної плати в Україні за 2020 рік, з якої сплачено страхові внески та враховується для обчислення пенсії — 10 340,35 гривень.

Пенсіонерам, які досягли 70 років після 1 жовтня, доплата встановлюватиметься з дати досягнення такого віку.

“Військові” пенсії з інвалідності

З 1 жовтня мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни залежно від групи інвалідності та військового звання становитимуть від 4396 до 6532,50 гривень. Для інших – залежно від групи інвалідності та звання — від 4 186 гривень до 5 986,50 гривень.

До мінімального розміру пенсії за інвалідністю також встановлюються надбавки, доплати та підвищення, передбачені законодавством.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути нижчим:

Читайте також: Українців попереджають про рекордне здорожчання яєць і молочки

Exit mobile version