У Тернополі здорожчав рис: ціни на ринку і в супермаркетах (Фото)

Ціни на рис // Фото: Файне місто

Крупи в Україні продовжують дорожчати з кожним місяцем. Наприкінці серпня різко зросли цінники на рис у супермаркетах та на ринку. “Файне місто” порівняло ціни у різних торгових мережах, щоб дізнатися, де крупи ще можна купити дешевше.

Ціни на тернопільському ринку

Станом на 6 вересня рис на ринку Тернополя коштує від 49 грн/кг (мучка) до 68 грн/кг (рис “Балдо”). Фасований рис дешевший за рис на вагу.

Ціни у магазинах

Найдешевше довгий рис можна купити у Varus – 53,9 грн/кг. У Novus кілограм довгого рису коштує 68,99 грн, а Metro – 82,57 грн за кг. Подорожчали й інші види рису. Так, середня ціна на довгий пропарений зросла за місяць майже на 10 грн/кг – з 63,5 до 73,3 грн. У Auchan цей рис коштує 88,40 грн за кг, у Metro цінник на 30 грн нижче – 58,19 грн за кг. Круглий рис зріс у ціні в середньому на 3,35 грн/кг – з 73,14 до 76,49 грн.

Чому в Україні здорожчав рис

До слова, виробництво рису в Україні зосереджено у 2 областях: Одеській та Херсонській. Загалом ці області у 2021 році виростили 50 тис. т рису. Про це повідомила Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Через тимчасову окупацію Херсонської області, ми цього року втратили частину територій для вирощування рису, відповідно необхідно збільшити імпорт, так як вирощувати рис по всій території України не дозволяють природньо-кліматичні умови, – сказала Литвин.

За її словами, через блокування морських портів вартість логістики значно здорожчала, оскільки завозити приходиться більш довгим шляхом через західні кордони країни. Доки наші українські порти не будуть розблоковані російськими військами, сподіватися на зниження ціни, мабуть, не варто.

Нагадаємо, минулого року, станом на, 3 листопада, в магазинах за 1 кілограм рису просили 35-40 гривень, а іноді ціна становила майже 49 гривень.

Читайте також: “Сало, ніби з золота”: ціни на м’ясному ринку Тернополя (Відео)

Exit mobile version