Навчальний рік у Тернополі: як працюватимуть школи і садочки під час війни (Відео)

День знань-2022 у Тернопільській ЗОШ №6 // Фото: Файне місто

У Тернополі 1 вересня розпочнеться новий навчальний рік. Попри війну діти здобуватимуть освіту безпосередньо у школі або як у класі, так і вдома – за змішаною формою. Скільки учнів навчатимуться в освітніх закладає, чи є серед них переселенці та чи буде денний сон у садочках – розповіла “Файному місту” заступниця начальника управління освіти і науки ТМР Ірина Сум.

Скільки дітей цьогоріч пішли до тернопільських шкіл

За словами Ірини Сум, у школах Тернополя навчаються понад 30 000 школярів. Першачків цьогоріч є майже 3000.

У нашому місті є 43 заклади загальної середньої освіти. Цьогоріч, за попередньою інформацією керівників закладів, у класах навчатимуться більше 30 000 школярів, з них 2860 – учні першого класу. З числа учнів першого класу є і внутрішньо переміщені – 86 дітей. Загалом із ВПО до закладів загальної середньої освіти звернулося більше 600 батьків щодо зарахування дітей на навчання у цьому 2022-2023 році. Крім того, до 11 класів цьогоріч перейшли 1470 учнів, – каже заступниця начальника освіти.

Із-за кордону у тернопільських ЗСО здобувають освіту близько 6000 учнів. Вони навчаються на екстернатній формі і дистанційно.

З числа школярів у нас є і діти, які станом на 31 серпня перебувають за кордоном. Більш детальніше про це ми знатимемо 5 вересня. За попередньою інформацією директорів шкіл, у нас близько 6000 тисяч школярів знаходяться за кордоном. Діти, які знаходяться за кордоном, навчатимуться дистанційно і на екстернатній формі здобуття освіти, – каже пані Ірина.

Яка остаточна форма навчання

Як роз’яснила заступниця, форму навчання кожна школа обирала самостійно. Вчителі та керівники враховували як кількість учнів і вчителів, так і вмістимість і стан укриттів.

Так, у Тернополі учні 14 шкіл навчатимуться у класах, а з 29 – за змішаною формою. Детальніше зі списком можна ознайомитися на сайті міської ради.

Враховуючи військовий стан у цьому році на засіданнях педагогічних рад вирішували питання щодо визначення форми організації освітнього процесу. Звісно, були надані рекомендації міносвіти про те, що заклади освіти можуть вибрати як очну, так і дистанційну форму навчання чи змішану. Її визначали індивідуально, – зазначила Ірина Сум.

Заступниця начальника освіти додала, що контингент учнів залишився незмінний, великих кількісних коливань цьогоріч не було. За її словами, це залежало це лише від війни, а й від народжуваності

Хочу звернутися до батьків, що всі заклади середньої освіти готові працювати в очному режимі. Тобто кожна школа має відповідні укриття, які проінспектовані комісією, в них дотримані вимоги і методичні рекомендації, – наголосила Ірина Сум.

А що з дитячими садочками?

Освітянка пояснює, що вихователям справді складно буде діяти під час повітряної тривоги, зокрема тоді, коли в них за розкладом обідній сон. В такому випадку дітей треба буде будити, одягати і евакуйовувати в укриття, а це займе немало часу. Через це є зміни у розпорядку дня дошкільнят.

Станом на 31 серпня є зміни до певних законодавчих актів, зокрема до санітарного регламенту як у школах, так і дитсадках. Зокрема, норма щодо денного сну замінена нормою щодо денного відпочинку. Дану інформацію ми доводимо до директорів закладів освіти і спільно прийматимемо рішення у період військового стану, чи є така потреба, – зазначила заступниця.

Нагадаємо, у Тернополі є 36 садочків. З них наразі працює 25. Є заклади, у яких взагалі немає укриття і вони не приступлять до роботи в новому навчальному році, оскільки немає навіть можливостей сховище зробити.

Діти, які відвідували ці заклади, зможуть ходити в інші садочки, які є поруч у мікрорайоні. Заклади працюють у період військового стану виключно на ту кількість місць, яка дозволена для роботи. Через це прийняли рішення, що до садочків ми зараховуємо дітей, батьки який офіційно працюють, – підсумувала Ірина Сум.

В укриттях навчальних закладів – тільки діти і працівники

Сьогодні, 31 серпня, міський голова Тернополя повідомив, що в укриттях садочків та шкіл будуть лише учні і працівники. Тернополяни ж зможуть користуватися сховищами в освітніх закладах з 18:00 до 08:00 години.

На прохання батьків і задля безпеки учнів під час повітряної тривоги в укритті школи не буде посторонніх людей. Укриття у школах Тернополя в денний час працюватиме виключно для учнів і вчителів, які перебувають там під час навчання, – йдеться у повідомленні мера.

Знайти усі захисні споруди, які є у місті можна на інтерактивній карті. До слова, в укриттях всіх шкіл також вже провели Інтернет.

Читайте також: Безкоштовно харчуватимуться у тернопільських садочках діти полеглих військових 

Автори: Ольга Демчук, Віта Шумило

Exit mobile version