“Дають копійки, а потім ціни ростуть і субсидії не виходять”, – тернополяни про можливе збільшення мінімальної зарплати

14 травня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3482 “Про внесення змін до статті 8 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати до розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб”.

Як пояснюють законотворці, Законом “Про оплату праці” передбачено, що мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Водночас Держбюджетом-2020 затверджено розмір мінімальної заробітної плати нижче цього розміру. Так, у березні 2020 року фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становив 4884 грн, що на 161 грн або 3,4% більше затвердженого розміру мінімальної заробітної плати.

З огляду на це, законопроектом пропонується встановити у 2020 році мінімальну заробітну плату:

Якщо цей закон все-таки приймуть, він набере чинності з 1 липня 2020 року.

Тернополяни до такого підвищення рівня мінімальної заробітної плати ставляться по-різному. Хтось радіє, а хтось каже, що краще б зменшили тарифи та ціни.

“Для чого мені ті копійки. Вони підвищать мінімалку на кілька гривень, а потім сім”ям не виходить субсидії, або виходять, але дуже маленькі. Кому воно треба. Краще б ціни знизили і тарифи на комунальні платежі. Тільки очі милять тим, кому вдається то зробити”, – каже тернополянин Іван Марків.

“Важко сказати, чи добре. Бо як показує практика, то зразу за цим буде підвищення цін на все. Тому радіти тут немає чому, вважаю”, – зазначає пані Марія.

“Я студентка, але ще працюю. Мені добре, що підвищать. Не розумію тих, хто не задоволений”, – додає тернополянка Ірина Петрищин.
Exit mobile version