Зима близько: як Тернопіль готується до опалювального сезону

Фото ілюстративне// Джерело: Уніан

Тернополян продовжує серйозно турбувати питання опалення та його вартості в осінньо-зимовий період 2022-2023. Коли триває війна люди бідкаються, чи буде холодно в оселях та як пережити цю зиму, адже Уряд оголосив цей сезон найскладнішим за всю історію незалежної України. Детальніше про підготовку “Файному місту” розповіла прессекретарка КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Ольга Терещук.

За словами Ольги Терещук, у Тернополі централізоване теплопостачання здійснюється у 733 багатоповерхівки, це 65300 квартир, від 43 котелень та паливних. Гідравлічні випробовування проводяться щорічно після завершення опалювального сезону, згідно з Правилам технічної експлуатації теплових установок і мереж, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України №71 від 14.02.2007р, та пунктом VI Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду.

Станом на 17 серпня підготовка до осіньо-зимового періоду в активному процесі. Незабаром всі котельні міста будуть готові до сезону. Попри війну у Тернополі всі профілактичні роботи виконують так, як і в попередні роки, згідно вимог законодавства.

Чи збільшуватимуть тарифи?

Уряд зафіксував вартість газу для теплокомуненерго на рівні 7,40 грн. за кубометр до закінчення цього опалювального сезону. Це рішення дозволить місцевій владі залишити на колишньому рівні тарифи на тепло та гарячу воду.

Фіксована вартість діятиме до 31 травня наступного року, відповідно – українцям цього опалювального сезону не загрожує зростання вартості найвитратніших послуг.

Керуючись Законами України «Про теплопостачання», «Про житлово-комунальні послуги», «Про місцеве самоврядування в Україні», Меморандумом про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 (далі – Меморандум), укладеним 30 вересня 2021, Порядком розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, нам гарантована фіксована ціна на газ для теплопостачання бюджетних установ до кінця 2022 року в межах 16,8 тис. грн за тисячу кубометрів. Враховуючи зобов’язання за Меморандумом, які Уряд і НАК «Нафтогаз України» виконуватимуть з одного боку, а місцеве самоврядування – з іншого, тарифи мали б залишатися незмінними, – підтвердила прессекретарка.

Скільки градусів тепла буде у квартирах тернополян?

Уряд планує знизити норму температури через економію ресурсів. Тепловий режим можуть встановити на рівні 16-18 градусів тепла. Як зазначили у КП ТМТКЕ, в оселях тернополян підтримуватимуть температуру у 18 градусів тепла.

Згідно нормативних документів температура повітря у приміщенні має становити 18 градусів. Котельні КП ТМТКЕ працюють відповідно до температурного графіку, щоб подавати нормативну температуру. Тож, якщо котельня працює і немає інформування про зупинку котельні через якусь аварію, то споживачі повинні звертатися в обслуговуюче підприємство чи до голови ОСББ у випадку, якщо температура нижча, ніж 18 градусів, – зауважила Ольга Терещук.

Взимку за тепло можна платити менше

Тернополяни можуть платити за тепло по двоставковому тарифі. Тобто сумка за опалення розділяються на зимовий і літній період.

У Тернополі встановлено двоставковий тариф на теплову енергію для потреб населення, що діяв опалювальному періоді 2021/2022, та діятиме надалі. Тобто взимку плата за тепло для людей буде складатися з двох частин – умовно –постійної та умовно-змінної. Умовно-постійну тернополяни сплачують і в міжопалювальний період з метою зменшення навантаження на споживачів у зимовий період, – додала прессекретарка КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”.

Нагадаємо, опалювальний сезон 2022-2023 в Україні планують розпочати після 15 жовтня, зважаючи на погодні умови. Цієї зими ціна на газ для населення не зміниться. 

Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться і яка вартість газу

Exit mobile version