У Тернополі жінці пересадили нирку: як почувається пацієнтка

Фото ілюстративне// Джерело: Інститут серця МОЗ України

У Тернополі провели другу пересадку органів. Цього разу жінці пересадили нирку. Детальніше про це в прямому ефірі програми “Про здоров’я” розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільщини Ольга Ярмоленко.

Як себе почуває пацієнтка

Так, донор та реципієнт родом з Тернопільщини. Наразі стан пацієнтки – задовільний.

Ми відкрили відділення трансплантології і в ньому провели вже другу операцію, яка також пройшла успішно. Донором був житель Тернопільської області. Нирку пересадили жінці теж з Тернопільщини. Пацієнтка почуває себе добре.

Попри успішно проведену операцію та задовільний стан жінка ще перебуватиме під наглядом лікарів. Медики дають сприятливий прогноз.

Пацієнтка тривалий час ще перебуватиме під наглядом. Її стан – задовільний. Жінка спілкується, ходить по палаті і відділенню, але щоб не було відторгнення, вона ще потребує нагляду. Цей час, який пройшов від пересадки, говорить про те, що операція пройшла успішно і прогноз наразі сприятливий.

Чому на Тернопільщині треба розвивати трансплантологію

Ольга Ярмоленко зазначила, що розвиток трансплантології чимало означає для Тернопільської області. Зокрема, це надасть змогу врятувати більше життів.

Що дає розвиток даної медичної послуги? По-перше, медицина більше прогресує. По-друге – це здоров’я жителів як Тернопільщини, так і інших областей. Є реєстр пацієнтів, які потребують пересадки певного органу, і це дуже великий та дороговартісний процес. Зазначу, що пересадку слід провести скоро, а для цього треба встигнути зібрати дані пацієнта і реципієнта, щоб показники співпали. Чим більше ми зможемо робити пересадок, тим більше життів людей врятуємо.

Директорка зауважила, що в період війни люди більше згрупувалися, аби надати допомогу. Медичні працівники не зупиняються, не виїжджають, а навпаки – розвиваються та удосконалюються.

Читайте також: Лікуватимуть зуби військовим: на передову поїде обладнаний стоматологічний автомобіль (Фото)

Exit mobile version