У Тернополі двічі отримав повістку непридатний до армії переселенець

Мирослава Західна / Суспільне

Переселенець із Харкова Ілля Водовозов двічі отримав повістку. Він має проблеми із здоров’ям, зокрема, із зором, тому не може служити. Про це пише “Файне місто” з посиланням на “Суспільне”.

Начальник Тернопільського об’єднаного міського терцентру комплектування та соцпідтримки Сергій Данилюк розповів, чоловікові давали відтермінування.

Після операції на очі Ілля має пройти ще один огляд. В результаті обстеження дадуть заключення: “непридатний” або “тимчасово непридатний”.

До Тернополя Ілля з дружиною переїхав на початку березня. За його словами, тоді ж він став на військовий облік та пройшов військово-лікарську комісію.

Може за годину проскочив ВЛК і вийшов вже з папірцем, що я “придатний”. Але в мене тимчасовий військовий квиток з Харкова, де було вказано, що я “обмежено придатний”.
Ілля Водовозов. Мирослава Західна / Суспільне

Чоловік каже, має проблеми із зором, шлунком, а також раніше травмував ліве плече. На початку травня йому видали повістку. Відтак він написав заяву, щоб терцентр комплектування та соцпідтримки дав направлення на обстеження в офтальмолога, хірурга та гастроентеролога. Адже всі документи про стан його здоров’я – у Харкові. За словами Іллі, військово-лікарська комісія видала йому направлення лише до офтальмолога.

Обстеження зору показало, що у мене не тільки погіршився стан здоров’я, але й була рекомендація робити операцію на лівому оці. І мені дали “тимчасово непридатний” на 2 місяці, щоб я пройшов операцію.

Сергій Данилюк розповів, чому Іллі Водовозову не видали направлення до інших лікарів.

Лікарі-спеціалісти, які призначені в позаштатній військово-лікарській комісії дають скерування на додаткове обстеження, якщо вони самостійно не можуть прийняти рішення. Всі документи цим громадянином були надані в Тернопільський МТЦК. Всі його хвороби повністю зазначені в цих медичних оглядах. Відповідно до 402-го наказу Міністра оборони України, є хвороби, з якими дозволяється служити, з якими не дозволяється. Хвороби, які в його медичній документації, у переліку тих, з якими він може нести службу.

За словами Іллі, операцію на очі йому зробили у Хмельницькому. Після цього він разом з дружиною вирішив оскаржити статус “придатний” і написати скаргу до центральної військово-лікарської комісії у Києві.

Київ цього листа перенаправив до Львова на регіональну ВЛК. А Львів дав розпорядження Данилюку на місці розібратися з цим, надати мені обласну медичну комісію.

Однак, за словами дружини Іллі Юлії, комісар Сергій Данилюк направив чоловіка на обстеження до міської військово-лікарської комісії.

Місто Львів. Дав вказівку провести обласну комісію. Мені, як представнику Тернопільського об’єднаного міського терцентру комплектування та соцпідтримки, вказівка про скерування його туди не надавалася, – каже Сергій Данилюк.

Юлія Водовозова розповіла, що у її чоловіка погіршується зір. І порівнює заключення офтальмолога обласної лікарні за 17 травня та 18 липня.

Кератоконус на лівому оці виявили 17 травня – перший акт обстеження. На всіх апаратах його там обстежували. Початкова катаракта лівого ока. І ось я беру акт від 18 липня, з тієї ж обласної лікарні, з тих же обстежень. Тут вже додався кератоконус на правому оці, тобто там був тільки на лівому, а тут вже на правому і ускладнена катаракта обох очей. Тобто, ось два місяці і ніхто з лікарів не пише, що це прогресує.
Юлія та Ілля Водовозови. Мирослава Західна / Суспільне

Ілля каже, під час обстеження в обласній військово-лікарській комісії йому дали заключення, що він має лише кератоконус одного ока. Чоловіку змінили статус “обмежено придатний” на “тимчасово непридатний на 2 місяці”.

Це рішення прокоментував начальник медслужби Тернопільського обласного центру комплектування та соцпідтримки Максим Швець.

Він проходив медичний огляд 27 липня, у нього було менше місяця від проведеного оперативного лікування. Тому йому винесли постанову, що він потребує лікування на 2 місяці й “тимчасово непридатний до військової служби” на той же термін. Після пройденого терміну його скерують на додаткове обстеження, яке покаже ефект оперативного лікування і за результатами проведеного обстеження буде заключення.

Юлія Водовозова розповіла, що вони з чоловіком волонтерили на залізничному вокзалі відколи приїхали до Тернополя. Годували людей, які приїжджали з областей, де тривають бойові дії. Зараз подружжя цього робити не може.

Юлія та Ілля волонтерили на залізничному вокзалі Тернополя. Мирослава Західна / Суспільне

Кожна нормальна людина, це мій особистий погляд, повинна робити все можливе і неможливе, щоб нарешті ми перемогли. Тут складається така ситуація, що ми не можемо ні піти служити, бо просто сліпа людина в окопі не потрібна, й ми не можемо повноцінно волонтерити, як це робили всі 5 місяців.

Адвокатка Леся Черкалюк розповіла, які хвороби звільняють від служби в армії під час воєнного стану.

Під час дії воєнного стану, навіть під час загальної мобілізації, звільняються особи з тяжкими патологіями, зокрема, це відсутність рук, ніг. Патології зі слухом, зором. Розумові розлади, а також шизофренія. Перелік осіб, які є непридатними до військової служби, зазначені в положенні “Про лікарську експертизу в Збройних силах України”. Там можна самостійно переглянути, які люди непридатні або повністю дискваліфіковані до проходження військової служби.

Читайте також: Понад 2000 повісток вручили чоловікам на Тернопільщині з початку липня

Exit mobile version