У Бережанах знайшли хижака з Північної Америки

Норка у Бережанах// Фото: Володимир Березін

На Бережанському ставі мешкають американські норки. В цьому переконався місцевий мешканець Володимир, пише “Файне місто”.

Очевидцю вдалося сфотографувати хижака 1 серпня. Тваринка заховалася під вудкою ліворуч в той час, коли чоловік рибалив.

Посилаючись на думки фахівців Володимир стверджує – це точно норка. Але чи європейська, чи американська – думки розійшлися.

Відоми український зоолог Віталій Грищенко Vitaly Grishchenko (https://uk.wikipedia.org/…/%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%89%D0…) стверджує, що “За зовнішнім виглядом, розміром і біотопом – це американська норка. Вони частіше всього тримаються біля води. Куниці більші, у них не таке темне забарвлення, живуть у лісі або в населених пунктах (перш за все – кам’яна). У тхора взагалі зовсім інше забарвлення. Норка, скоріше всього, американська. Європейську вона зовсім витіснила. Колись завезли для “збагачення фауни”. Збагатили…”.
Бережанці згадують, що колись в нашому краї була норкова ферма, то може її залишки розмножилися:), – йдеться у повідомленні Володимира Березіна.

Довідка

Зазначимо, що американська та європейська норка – різні види. Останню навіть внесли до Червоної книги України, тоді як популяція першої є в достатній кількості. Через скоєні норками набіги на птахоферми в деяких регіонах вважається шкідливою твариною і підлягає знищенню.

Раніше вид американської норки вважався найближчим родичем європейської, але вони мають різний набір хромосом та суттєво відрізняються. Починаючи з 30-х років американська норка була розселена в декількох областях СРСР (Кавказ, Сибір, Камчатка і Примор’я). Пізніше хижаки почали тікати зі звіроферм та оселилися в Англії, на Скандинавському півострові і в Німеччині та більшій частині Європи.

Читайте також: У Кременці збирають кошти на стерилізацію безпритульних тварин

Exit mobile version