Змішана форма, дистанційно та онлайн: як навчатимуться школярі у Тернополі

Фото: мережа Інтернет

Вже з 1 вересня у школах України розпочнеться навчання. Згідно рекомендацій МОН, учні навчатимуться безпосередньо у класах. Однак є вимога – діти можуть відвідувати лише той заклад, у якому є укриття. Яка ситуація у Тернополі – далі у матеріалі “Файного міста”.

Як готують укриття у школах

Як розповів міський голова Тернополя Сергій Надал, у місті ретельно готують укриття у школах. Спеціальні комісії обстежують навчальні заклади.

Протягом декількох тижнів у Тернополі працювала спеціально комісія , до складу якої входили не тільки освітяни, а й працівники державної служби надзвичайних ситуацій, фахівці у сфері цивільного захисту. Навчальні заклади ретельно обстежили. По кожному визначили, які є проблеми із сховищем або укриттям, що там необхідно дообладнати. Якщо таких укриттів немає, то вирішували, які приміщення можна переробити, – каже мер.

У сховищах не тільки прибирають, а й облаштовують всі необхідні системи.

Поки кожному навчальному закладу є конкретний перелік робіт, які необхідно зробити. В більшості це такі роботи, як проведення вентиляції, води і каналізації, облаштування запасного виходу, проводки для електроенергії і певні поточні ремонти або придбання елементарних речей, які мають бути у цьому сховищі, – зазначає пан Сергій.

Кошти є, батькам доплачувати НЕ ПОРТІБНО

За словами міського голови, на ремонтні роботи виділили чималу суму грошей. Батьки не повинні доплачувати за щось додатково.

Для того, щоб ці всі ремонтні роботи зробити, попередньо визначили вартість – орієнтовно 24,5 мільйони гривень. Цю суму коштів було виділено виконавчим комітетом міськради. Ця сума є підготовлена для кожної школи, – додає Сергій Надал.

Директори повинні проконтролювати, аби ремонтні роботи провели до 20 серпня. Після цього комісія ще раз перевірятиме підготовку навчальних закладів.

Навчання у школі чи з дому?

У Тернополі точилися чимало дискусій щодо того, чи варто дітям вчитися офлайн в школі, оскільки це небезпечно. Тому керівництво міста дійшло висновку, що кожен вирішуватиме це питання сам. Однак, в одному чи іншому випадку треба написати відповідну заяву.

Ми рекомендуємо наступним чином: всі діти початкових класів навчатимуться в режимі онлайн, безпосередньо у класах. Ті батьки, які вважають, що це небезпечно для дитини і вони б хотіли, щоб їхня дитина навчалася вдома, можуть написати заяву. Освітяни нададуть відповідні рекомендації і програми, щоб дитина навчалася вдома самостійно. Та батьки, які захочуть, щоб їхня дитина навчалася в класі, мають написати іншу заяву – щоб дитина навчалася в школі в режимі онлайн, – інформує Сергій Надал.

У більшості шкіл навчання буде змішане: як це?

Чимало шкіл мають замалі укриття, які не можуть вмістити учнів та працівників. Тому вирішили організувати навчання у кілька змін.

По кожній школі навчання, швидше за все, буде змішане. Оскільки в нас є лише одиниці шкіл, які можуть одночасно повністю вмістити всіх дітей і працівників школи. В більшості шкіл місць у сховищах є менше, ніж учнів на педагогів. Тому навчання буде в декілька змін.
Частина предметів буде в режимі офлайн, у класі, інша частина – онлайн. Крім того, є такі варіанти, коли навчання може бути онлайн: начитка чи якесь надання інформації відбуватиметься дистанційно, а практичні завдання, підсумкові чи контрольні роботи – безпосередньо у класі. Це буде зроблено по кожній школі індивідуально, – зауважив міський голова Тернополя.

Очільник міста наголошує, що в кожній школі організовуватимуть навчання індивідуально. При цьому враховуватимуть побажання як вчителів, так і батьків.

Читайте також: Близько сотні тернополян стоять у черзі до “Газпостачу”: що сталося (Відео) 

Exit mobile version