Чи можуть мобілізувати студентів та викладачів?

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Через агресію РФ, в Україні оголосили загальну мобілізацію, а чоловікам призовного віку заборонений виїзд за кордон. Однак деякі здобувачі освіти та викладачі не підлягають призову на службу. Детальне роз’яснення з цього приводу дав адвокат волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» Роман Лихачов.

Хто зі студентів може отримати відстрочку під час воєнного стану

Відповідно до закону «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації такі військовозобов’язані:

Дуальною формою здобуття професійної освіти називається спосіб навчання, коли теоретичні знання опановують у відповідному навчальному закладі з педагогом, а практичне навчання проходить на виробництві.

Адвокат пояснив, що відповідно до закону «Про освіту», фахова передвища освіта здобувається на основі повної або базової середньої освіти. Здобуття фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти здійснюється з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти та отриманням відповідного документа про повну загальну середню освіту.

Згідно із документом, в Україні діють заклади вищої освіти наступних типів: університет; академія, інститут; коледж. Особи, що закінчили бакалаврат, перед вступом до магістратури вже не є студентами та не можуть претендувати на відстрочку від мобілізації. У такому разі вони не є здобувачами вищої освіти, оскільки списки студентів формуються, як правило, з першого вересня. У цей час вказані особи втрачають право відстрочки.

Що робити, якщо студенту або викладачу прийшла повістка

Лихачов пояснив, що коли студенту чи викладачу прийшла повістка, то слід з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату), взяти документи, що підтверджують факт навчання/викладання у відповідному закладі (контракт, довідку, які можна отримати у відповідному навчальному закладі).

Чи можна студентам виїжджати за межі України під час воєнного стану

Згідно з листом ДПСУ «Щодо порядку організації виїзду за кордон на період дії правового режиму воєнного стану», студенти (здобувачі освіти) можуть перетинати державний кордон, якщо особи для підтвердження свого статусу надають відповідні документи:

Для отримання такої довідки до військкомату необхідно подати документи, що підтверджують факт вступу та необхідність виїзду на навчання (контракт, запрошення тощо).

Читайте також: Жінки, видихніть: з 1 жовтня українок братимуть на військовий облік лише добровільно

Exit mobile version