На Львівщині зафіксували перший у цьому році випадок правця

Фото ілюстративне Джерело: google.com

У Львівській області зафіксували випадок захворювання на правець. Чоловік 32-х років травмував ногу під час будівельних робіт. Він не звернувся за медичною допомогою одразу після одержання травми, а лише тоді, коли виникли судоми в ділянці ураженої кінцівки. Про це пише “Файне місто” з посиланням на Львівську ОВА.

Керівниця центру контролю та профілактики хвороб, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з епідеміології Наталія Іванченко розповіла, що для лікування хворому ввели протиправцевий імуноглобулін.

При епідрозслідуванні встановили, що постраждалий не був вакцинований згідно з віком. Тобто, пропустив 3 дози анатоксина правцевого. Також, не звернувся для екстреної профілактики правця.

Планова вакцинація проводиться за схемою 2-4-6-18 місяців, 6, 16,26,36,46,56…106 років. Якщо людина одержала травму – слід негайно звертатися до медичного працівника, – наголосила Наталія Іванченко.

Чоловік приблизно три тижні провів у лікарні в Дрогобичі і наприкінці червня його виписали.

Довідка

Правець — це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини.

Симптоми: біль і посмикування м’язів, людині важко відкрити широко рот (тризм), дивна (сардонічна) посмішка, судоми. Вони можуть з’явитися протягом 3–21 дня після зараження. У разі появи перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я. Летальність при цьому захворюванні становить до 40%.

Єдиний спосіб захистися від правця — вакцинація. Імунітет після захворювання не формується, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли.

Читайте також: На Прикарпатті п’яний водій розбив 4 авто: потерпілі побоюються, що уникне покарання (Відео) 

Exit mobile version