Український борщ визнали культурною спадщиною: як страву готують тернополянки (Відео)

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

ЮНЕСКО остаточно внесла український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони. Через російське вторгнення процедуру визнання пришвидшили. До цього урядова команда та ентузіасти йшли три роки і виборювали цей статус для унікальної страви. І тепер ніхто не зможе претендувати на український борщ. Журналісти “Файне міста” запитали тернополянок, за яким рецептом вони готують страву та що в ній особливого.

Тернополянка Віра ділиться, що рецепт борщу в її родині передається з покоління у покоління.

Я завжди варю борщ на свинячих ребрах. Додаю бурячок, моркву, фасольку, капусту, засмажку. Її я люблю робити на помідорах. В кінці даю сметану. За цим рецептом варила мама, бабуся, мої діти – це наш традиційних борщ, – каже жінка.

Інша господиня ділиться, що смак її страви залежить від настрою та варіацій компонентів.

Я дуже просто його готую, без засмажки, додаю всі овочі, які мають бути: капуста, буряк, томати, цибуля, морква, багато м’яса та приправи. Можу варити його хоч кожного дня. Полюбляю застосовувати різні варіації: або додаю більше томатів, або буряка, приправ – від цього залежить смак, – каже Віталія.

Ольга зазначає, що борщ і вареники – це щось особливе для українців.

Я, так як і всі українки, додаю багато буряка, картоплі, засмажки з моркви та цибулі, капусти, фасолі та сметани, – ділиться тернополянка.

Ірина каже, що в неї є далекі родичі з росії, але їхній борщ відрізняється від українського. Зокрема, вони варять його без буряка.

Я завжди думала, що борщ є суто український, адже буряк – наш. Я до борщу завжди додаю м’ясо, фасольку, бурячок, картопельку, капусту, часничок… – розповіла жінка.

Надія впевнена, що у борщеві перш за все має бути настрій, а вже потім інгредієнти.

Обов’язково у борщові має бути настрій. Далі вже йде буряк, і перчик, завжди його додаю. Готую його дуже часто, чоловік також його обожнює, – ділиться господиня.

Читайте також: Грози, град і спека: якою буде погода на Тернопільщині цих вихідних 

Exit mobile version