Як працюють медичні заклади Тернопільщини під час війни та хто такі «лікарі без кордонів»

Фото ілюстративне// Джерело: Artur Verkhovetskiy (Depositphotos)

На Тернопільщині медики працюють не покладаючи рук. В умовах війни вони мають ще більше роботи. Як проходить евакуація пацієнтів зі сходу України, чи хворіють в області люди на Covid-19 та чи достатньо місць у медзакладах – розповіла “Файному місту” Ольга Ярмоленко – директорка  департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА.

Ситуація у медичних закладах Тернопільщини

У Тернопільській області розгорнуто 7200 ліжок  для надання стаціонарної медичної допомоги на сьогодні  зайнято 5230 ліжок. Є можливість госпіталізувати пацієнтів з різними патологіями, медична допомога надається цілодобово.

На Тернопільщину «лікарі без кордонів» евакуюють цивільних людей та пацієнтів  лікарень зі східних областей

Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів», Укрзалізниця та МОЗ організували спеціальні  потяги для транспортування  маломобільних людей з областей, де ведуться активні бойові дії. Це пацієнти тамтешніх місцевих лікарень, які не змогли самостійно евакуюватися.  На цей час  до Тернополя  вже прибуло  9 евакопотягів на днях має прибути 10.

“Лікарі без кордонів” – це незалежна міжнародна медична гуманітарна організація, яка допомагає постраждалим від природних і техногенних катастроф, а також під час збройних конфліктів.  Працюють лікарі з різних країн в тому числі і з України. Доставляють пацієнтів у західну частину України: Львів, Тернопіль, Закарпаття.

Тернопільські лікарі зустрічають пацієнтів, розміщують у лікувальних закладах міста, надають необхідну медичну допомогу. Після лікування соціальні працівники допомагають, пацієнтам знайти житло, розміщують у спеціальних хабах.

Як забезпечені  пацієнти тернопільських медичних закладів?

Лікувальні заклади Тернопільської області  фінансуються за допомогою національної служби здоров’я України. На початку року підписали договір  на певну суму фінансування. У зв’язку з війною всі лікувальні заклади працюють 1/12 від договору який вони підписали. Сума договору результат діяльності у 2021р, як працював медичний заклад.

Велику роль  відіграє гуманітарна  допомога, яку отримують медичні заклади у вигляді: медикаментів, обладнання, машин швидкої медичної допомоги. Це допомагає забезпечити медикаментами людей, які цього потребують.

Допомога надходить із закордону і від МОЗ, також іде  персональна гуманітарна допомога від  медичних угрупувань.

Не варто забувати про ковід

Захворюваність на ковід зменшилася, якщо порівнювати з минулим роком, але не зникла повністю. Вакцинація залишається актуальною.

За тиждень було вакциновано 2126 осіб, а з початку війни  вакциновано 41343 особи. Кількість вакцинованих осіб вплинула на темпи поширення вірусу в місті. Від початку війни у Тернополі виявили 2790 людей хворих на ковід, а за минулий тиждень було підтверджено 15 випадків з 270 зроблених тестів. Тому лікарі рекомендують вакцинуватися, бо вірус нікуди не зник.

Які вакцини і обстеження є актуальними під час війни?

Війна – це той  період коли виникають інфекційні захворювання, які в більшості  випадках керовані вакциною.

У  Тернополі створені мобільні бригади, які їздять по хабах де проживають внутрішньо переміщені особи й намагаються з’ясувати  чи вакциновані люди. Надають можливість вакцинуватися від правця і  дифтерії, тому що кожні 10 років люди підлягають щепленням. Забезпечують усю рутину вакцинацію для дітей, також можна вакцинуватися від ковіду.

Через велику міграцію населення збільшилися випадки реєстрації туберкульозу.  Лікарі рекомендують пройти обстеження флюорографії, тим хто два і більше років тому робив це обстеження. Щоб не пропустити це захворювання.

До слова, у Чорткові внаслідок ракетного удару до медзакладів госпіталізували близько 30 людей. Деяких лікують досі. Постраждалим виплатять допомогу, однак її отримають не всі. Також є люди, яким необхідна фінансова допомога.

Більше:

Автор: Сніжана Заверуха

Exit mobile version