“Ленінопад” почався з Тернополя: Файне місто стало першим у колишньому СРСР, де почали “декомунізацію пам’ятників”. Як це було і як проходить зараз

У Тернополі  – нова потужна хвиля дерусифікації та декомунізації. Це стосується і скульптур та монументів.

Нагадаємо, з початку російського вторгнення у місті вже прибрали пам’ятник Пушкіну та радянський Літак, прийняли рішення про демонтаж меморіалу солдатам Другої Світової у Старому парку та ще трьох пам’ятників. Виявляється, тернополянам потужна та стрімка декомунізація притаманна. А почалося все ще 30 років тому. Як же проходила декомунізація у Тернополі у 90-ті і що саме демонтували? І як ставляться тернополяни до дерусифікації пам’ятників зараз? Читайте далі у матеріалі “Файного міста”.

Які були радянські пам’ятники у Тернополі?

За радянської влади у місті було встановлена рівна кількість пам’ятників і меморіальних дошок: по 24. У місті було 6 пам’ятників  Леніну — статуї і бюсти. Головний із них стояв на сучасному майдані Волі на місці монумента Данилу Галицькому.

Демонтований він 8 серпня 1990. До речі, Тернопіль став першим  в усьому колишньому Радянському Союзі, де сесія міськради прийняла рішення про демонтаж пам’ятника Леніну.

Пам’ятник Леніну у тернополі
Фото з відкритих джерел

Ще з типових радянських монументів – пам’ятник «Танк Т-34». Його встановили у 1969 році на майдані Перемоги, 4. Його встановили у 1969 році, у 1990-х роках його перенесли на територію біля Старого Парку. За легендою це перший радянський танк, який підступив до Тернополя в квітні 1944 року. Тепер на цьому ж місці знаходиться заклад швидкого харчування «Макдональдс»

Танк у Тернополі
Фото з відкритих джерел

Також, на місці пам’ятнику Стецьку за Союзу стояло погруддя Карлу Марксу, на місці пам’ятника Андреєві Шептицькому — Максим Горький, замість погруддя Володимиру Гнатюку біля педінституту — Ярослав Галан. Пам’ятник комуністу Володимиру Затонському всі могли бачити на місці сучасного пам’ятника Івану Горбачевському.  

Що тернополяни думають про демонтаж радянських пам’ятників?

У Тернополі  нині планують демонтувати ще 3 пам’ятники: «Герою-матросу», радянському робочому та обеліск висотою 11 м на братському цвинтарі воїнів-червоноармійців.

Пам’ятник Герою-матросу та меморіалу  стояв з 50-х років минулого століття на центральній набережній Тернопільського ставу. Після того у 1990 році пам’ятник перенесли на територію зовнішнього двору будинку-готелю «Чайка». Тепер його планують знести зовсім.

Журналісти онлайн видання  «Файне місто» з’ясували, як тернополяни ставляться до демонтажу радянських пам’ятників. Здебільшого містяни підтримують демонтаж. Пояснюють це тим, що у нас не повинно бути російського.

Старі пам’ятники пропонують замінити новими сучасними, наприклад, поставити пам’ятник  героям, які  зараз захищають нас від російських окупантів. 

Нагадаємо, у Тернополі планують демонтувати 4 меморіальні таблиці і 3 пам’ятники.
Більше: У Тернополі планують демонтувати пам’ятники і меморіальні таблиці: адреси

Також у місті перейменують 13 вулиць і теплохід. Громадське обговорення щодо нових назв стартувало 1 червня.
Більше: У Тернополі перейменують 13 вулиць і теплохід: які назви пропонують

Автор: Сніжана Заверуха

Exit mobile version