ООН змінила процедуру виплати допомоги переселенцям у Тернополі: як тепер її отримати

Отримання допомоги переселенцям від ООН// Фото: Файне місто

ООН припинила реєструвати переселенців на грошову допомогу у Тернополі. З 6 червня в відділеннях у місті надають лише інформаційний супровід людям з гарячих точок. Чому припинили оформлення заяв на кошти – у матеріалі «Файного міста».

У Тернополі змінилися умови оформлення міжнародної допомоги від Організації об’єднаних націй. Про це нам розповіла представниця ООН – Марія Рубленик.

Від середини травня наш офіс припинив реєстрацію внутрішньо переселених осіб на допомогу від ООН. Ми  працюємо, надаємо інформацію людям, які до нас звертаються. Перевіряємо їх в базі даних чи вся інформація введена правильно, але  на допомогу більше не реєструємо. І хоч люди приходять по допомогу, але у нас такої можливості немає, – зазначає представниця.

Зареєструватися можна самостійно за посиланням єДопомога, але тільки на одну із міжнародних допомог, одночасно на декілька – не вдасться, адже заявки будуть анульовані.

Ми встигли зареєструвати близько 7,5 тисяч домогосподарств. Отримують 6660 гривень, якщо у господарстві три особи, а в загальному людина в місяць отримувала 2220 гривень, – розповідає Марія.

За старою ж схемою, відвідавши відділення ООН у місті, можна отримати допомогу тепер у Львові чи інших більших містах, каже Марія Рубленик.

Яка загальна сума коштів?

Всього ООН виділила Україні $50 млн на допомогу постраждалим від війни людям. Про це повідомили в Управлінні ООН з координації гуманітарних питань. Координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані зауважила, що це – рекордна сума для Організації.

Потреби настільки великі, що ми виділяємо $50 млн із українського Гуманітарного фонду на підтримку неурядових організацій та агентства ООН для продовження роботи зі збереження життів. Це найбільше виділення, яке наш фонд колись робив, – сказала Лубрані.

Лубрані повідомила, що в перші дні війни було виділено на гуманітарну допомогу Україні 18 млн грн, а потім ця сума була збільшена до 40 млн грн.

Хто може отримати грошову допомогу?

Внутрішньо переміщені особи, які перебувають в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб; особи, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій  в Україні.

За її словами, виділена сума допоможе надати допомогу двом мільйонам українців.

До слова, ветерани та їхні сімʼї (на даному, першому етапі – ветерани та їх сім’ї з числа ВПО) можуть отримати фінансову підтримку власної справи у розмірі — до 20 000 гривень. Для цього потрібно зібрати певні документи і подати заяву.

Заявки приймаються до завершення воєнного стану.

Більше: Тернопільським ветеранам та їхнім сім’ям виплатять до 20 000 гривень на підтримку свого бізнесу

QR-код з допомоги переселенцям від ООН
Фото: Файне місто

Автор: Аліна Пастир

Exit mobile version