“Громада проти, щоб при формуванні територіальних одиниць Зборівщину ділили на частини”, – Леонід Олійник (Відео)

Днями у Зборові відублося віче. Громада краю виступає проти поділу району, за яким одна частина ввійде до Бережанської територіальної одиниці, частина – до Кременеччини і кілька селишних рад – до Тернополя. Жителі Зборівщини хочуть, аби район повністю ввійшов до Тернопільщини.

У 2015 році стартувала адміністративна реформа. Міста, селища та села розповачили створення об’єднаних територіальних громад. У той же час було висвітлено перспективний план Тернопільської області, у якому було вказано три райони – Тернопільський, Кременецький і Чортківський. Вже тоді Зборівщину поділили на дві частини – Зборівська і Озерянська ОТГ мали відійти до Тернополя, а Заложеччина – до Кременецького району. Саме тоді була сформована пропозиція щодо створення чотирьох шпитальних округів.

Наприкінці 2016 року-початку 2017-го розпочалася медична реформа, що є не доречним. Адже за всіма вказівками Кабміну, спочатку мала б відбутися адміністративна, а тоді вже медична реформи. Саме тоді була сформована пропозиція щодо створення чотирьох медичних округів, які мали бути праобразом чотирьох майбутніх адміністративних територіальних одиниць, – розповідає заступник голои Зборівської районної ради Леонід Олійник.

У 2017 році Зборівська районна рада провела три сесії. За словами Леоніда Васильовича, сформовано звернення про недопущення формування четвертого – Бережанського шпитального округу та цілковитиго входження Зборівщини до Тернопільського медичного округу. На початку травня того ж року з цього приводу відбулося віче.

“Це закінчилося тим, що зараз ми маємо в області один шпитальний округ і Зборівська лікарня, яка мала би бути лікарнею планового лікування, збережена у тому статусі, у якому вона є і має зараз 9 пакетів медичних послуг. Це друге місце в області. 30 серпня 2018 року було прийнято ще одне звернення до всіх інстанцій, про майбутні три територіальні одиниці в області і цілковите входження Зборівщини до складу Тернопільщини”, – заначає Леонід Олійник.

На початку листопада громада отримала відповідь від профільного міністерства. За словами Леоніда Васильовича, у документі йшлося, що на той період Тернопільська облдержадміністрація жодної пропозиції стосовно майбутнього територіального поділу області не надавала. В березні 2020 року районна рада повторно надсилає це звернення у ті ж інстанції, – каже заступник голови Зборівської райради. Таке ж звернення прийняла Зборівська міська ОТГ.

“Вже почали надходити певні відповіді. Зокрема, 10 квітня Міністерство розвитку громад і територій нам відповіло, що вони вбачають три територіальні одиниці в області, але Тернопільська ОДА пропонує чотири. При об’єднанні ділять Зборівщину на три частини – до Тернополя, Крменеця і частина до Бережан.”

Після отримання відповіді про приєднання Зборівщини, шляхом поділу на три частини, 23 квітня на сесії районної ради прийнято ще одне звернення. Також відбулася зустріч керівництва Зборівського та сусідніх районів, а також за участю Тернопільської ОДА.

“В кабінеті Тернопільської ОДА нам було надано відповідь про те, що в області буде взагалі один район – Тернопільський. 6 травня Офіс Президента відповів на наше березневе звернення, що вони його відправили на доопрацювання в Кабінет Міністрів України і в Тернопільську ОДА. На що Тернопільська ОДА відповіла на березневе та квітневе звернення наступне: вони запропонували 4 проектні одиниці. При цьому Зборівський район ділиться: Зборівсько-Озернянська ОТГ – до Бережан, Залозецька ОТГ – до Кременця, і кілька сільських рад – до Тернополя”, – каже заступник голои Зборівської районної ради Леонід Олійник.

Жителі Зборівщини з таким рішенням не згідні та звертають з проханням цілковитого приєднання до Тернопільської територіальної одиниці.

Exit mobile version