Їздитимуть у важкодоступні села: на Тернопільщині мобільні медбригади допомагатимуть переселенцям і літнім людям (Фото/Відео)

Мобільні бригади меддопомоги від Норвезького Червоного Хреста// Фото: Файне місто

Швейцарський і Нозвезький Червоний Хрест надав гуманітарну допомогу Україні. Зокрема сьогодні, 11 травня, до Тернополя прибули 5 авто швидкої допомоги, на яких їздитимуть до переселенців і людей похилого віку.

Як розповіла директорка департаменту охорони здоро’я Тернопільщини Ольга Ярмоленко, бригади їздитимуть навіть у важкодоступні села. Серед 28 медпрацівників, 16 – внутрішньо переміщені.

Сьогодні в Тернопільській області стартує новий проект за підтримки Норвежського Червоного Хреста: робота мобільних медичних бригад. Норвежці придбали 5 авто швидкої допомоги і найняли 28 медичних працівників, які будуть працювати у складі цих бригад.
Бригади надаватимуть медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам і вони будуть працювати у важкодоступних місцях нашої Тернопільської області, зокрема в тих селах, де залишилися тільки старші люди. Ці бригади будуть виїжджати, визначати проблеми і назначати медикаменти, які надав Норвезький Червоний Хрест, – каже директорка.

Людям надаватимуть і медичну, і психологічну допомогу

Лікарка однієї з бригад Галина з Сєвєродонецька зазначила, що надаватимуть як медичну допомогу, так і психологічну.

В межах цього проекту ми будемо надавати медичну та психологічну допомогу жителям Тернополя та області і внутрішньо переміщеним особах. Ми будемо надавати консультації, обстеження (наприклад, кардиограма, вимірювання цукру чи холестерину в крові) та власне психологічну допомогу, – розповіла координаторка з охорони здоров’я.

Координатор психічного здоров’я Ольга Тімнова додала, що в кожній бригаді є психологи, який спілкуватиметься з людьми і допомагатиме їм долати свої страти і паніку.

В кожній бригаді є кваліфікований психолог. Ми працюватимемо з внутрішньої переміщеними особами, адже люди зараз потребують психологічної підтримки, подолання тривожності та тих психоемоційних станів, які складно пережити, – повідомила медик.

На Тернопільщину завозять ліжка для переселенців

Медична бригада, що перебуватиме в одному автомобілі складатиметься із 4 людей: водія, лікаря, медсестри і психолога. Машини оснащені кисневими балонами, дефібрилятором, ношами для транспортування поранених. Медбригади також за потреби надаватимуть людям ліки.

Крім цього за запитом департаменту соцзахисту населення в область поставлять 5 300 комплектів розкладних ліжок з матрацами, простирадлами та ковдрами. Їх роздадуть громадам для переселенців. За даними Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, станом на 6 травня область отримала 1 103 таких комплектів загальною вартісю 3 288 420 гривень.

Як виглядають автомобілі швидкої та чим вони обладнані – дивіться у відео.

Читайте також: Тернополянка сплатить 34 тисячі гривень штрафу за наживу на переселенцях

Exit mobile version