“Рили 6-тиметрові траншеї на танках та хоронили в них рудий ліс і заражену техніку” – історія ліквідатора аварії на ЧАЕС Володимир Лисий (Відео)

Фото: Файне місто

Сьогодні, 26 квітня, відзначається 36-та річниця аварії на Чорнобильській АЕС, найбільшої в історії ядерної енергетики. Катастрофа забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології. Ліквідатор аварії Володимир Лисий розповів “Файному місту” що йому довелося пережити у той важкий час.

Володимир каже, що після вибуху він разом з товаришами по службі поїхав ліквідовувати наслідки. Чоловік дезактивував третій енергоблок. Він зізнається, що наказ – це наказ, і його виконувати слід обов’язково.

“Ми їздили на дезактивацію 3 енергоблока у 2 зміни. У батальйоні була тисяча чоловік. Це в основному партизани, кадрові офіцери, рота розвідки і рота пожежної машини. Ми проводили дезактивацію даху третього енергоблоку”, – розповідає Володимир.

Чоловік додає, що радіоактивну тахніку, якою вони користувалися на АЕС, закопували у Рудому лісі.

“Ми на танках рили шестиметрові траншеї і те все, зокрема заражену техніку, хоронили в Рудому лісі. Ми забирали залишки, скидали їх – кожен виконував своє завдання”, – ділиться ліквідатор.

Володимир каже, що після ліквідації 9 разів був у шпиталях, але здоров’я істотно не покращилося, адже ліків – не існує. До прикладу, якщо у чоловіка до поїздки артеріальний тиск був 120/80, то після став 180/130.

Однак ліквідатор пояснює, що він просто виконував свій наказ і не ставив ніяких питань.

“Ми воєнні, ми виконували свій наказ. Чи це була війна, чи це була командировка у гарячі точки, чи це був Чорнобиль – в нас не було питань, ми виконували свій обов’язок”, – підсумував Володимир.

Більше дивіться у відео.

Читайте також: У Тернополі СБУ зловила проросійського пропагандиста (Фото)

Exit mobile version