На одне вільне робоче місце на Тернопільщині претендують понад 10 безробітних

На Тернопільщині послугами місцевих підрозділів служби зайнятості скористалися 13,3 тисячі осіб, які хочуть працевлаштуватися. І це лише за січень-березень 2022 року. Статус безробітного отримали практична більшість із них – 12,5 тисяч осіб. Пояснюють такі дані відсутністю прийнятних пропозицій праці.

У Центрі зайнятості повідомили, на одне вільне робоче місце в середньому по області претендували 10 безробітних.

“Найбільше на Зборівщині – 48, на Козівщині – 36 та Бережанщині – 32. Проте, за сприяння служби зайнятості, за 3 місяці 2022 року 2043 краян все ж змогли знайти місця праці”, – повідомили у Тернопільському обласному центрі зайнятості.

У процесі пошуку підходящої роботи безробітних також залучали до громадських та інших робіт тимчасового характеру. Після завершення строку із 419 осіб, 61 – працевлаштували на постійні місця праці.

Пані Олена розповідає, звернулася до Центру зайнятості опісля того, як втратила роботу. Стати на облік не виникло жодних проблем. Працівники Центру зайнятості всіляко сприяли тому, щоб жінка знайшла роботу. І вона таки працевлаштувалася.

“Так склалося, що я втратила роботу. Спочатку був шок, не знала, що робити. Вирішила звернутися до Центру зайнятості. Після надання всіх документів, мені почали пропонувати різні вакансії. Так, я могла собі мріяти про одне, а отримувала зовсім інші пропозиції. Тут фахівці вже дивляться по кожному безробітному індивідуально. Все залежить, ким працювала людина до звільнення, коли востаннє був запис у трудовій, яка освіти. Багато нюансів. Але, якщо ви справді хочете знайти роботу, то це цілком реально. Так, не всі ваші очікування чи вимоги можуть справдитися, але якщо вам треба дійсно робота, то знайти її цілком реально. Мабуть, просто у такий час не треба очікувати нереального. Бути готовим вийти із своєї зони комфорту”, – каже пані Олена.

Окрім жителів області, послугами послугами Тернопільського обласного центру зайнятості скористалися також внутрішньо-переміщені особи.

“З часу повномасштабного вторгнення російських окупантів на українську землю до міськрайонного центру зайнятості та районних філій Тернопільського обласного центру зайнятості станом на 12 квітня звернулося 296 шукачів роботи, котрі прибули з районів ведення бойових дій. Зокрема, з Києва, Харківської, Сумської та інших областей України“, – зазначили у Тернопільському обласному центрі зайнятості.

Через відсутність прийнятних пропозицій роботи 173 особам з числа переселенців надано статус безробітного. У Тернопільському обласному центрі зайнятості відзначили, вдалося працевлаштувати 31 внутрішньо переміщену особу. Звісно є ті безробітні, які ще визначаються не лише з можливим місцем праці, а й терміном перебування на Тернопільщині загалом.

“Я звернулася до Центру зайнятості у пошуку роботи. Сама приїхала з Київської області. Зараз шукаю роботу. Працівники центру пропонують вакансії, та вони мені поки не підійшли. Переважно роботодавці хочуть, щоб працівник в них затримався довше місяця-двох, а я планую все ж повертатися додому. Тому мені і складно знайти роботу. Але загалом робота є”, – каже пані Марія.

Станом на 1 квітня 2022 року актуальними були 775 вакансій. Найбільшу потребу роботодавці мають у підсобних робітниках, водіях автотранспортних засобів, трактористах – машиністах сільськогосподарського виробництва, трактористах, швачках, продавцях, листоношах. Також постійною є потреба у лікарях та медичних працівниках.

Exit mobile version