Здорове харчування у війну: у Тернополі працює благодійна їдальня

Фото: студія "Файне місто"

Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення навіть під час війни продовжує дбати про своїх підопічних. Наразі продовжує працювати благодійна їдальня. Журналістка “Файного міста” відвідала її аби переконатися, що всі підопічні справді нагодовані.

Працівниця їдальні Любов Іванівна каже, що всі охочі приходять до них з власним посудом, а потім разом з їжею йдуть додому, адже в цілях безпеки у приміщенні людей не годують.

“Сьогодні ми приготували на перше суп гороховий, на друге – каша гречана, відбивні тушені, салат з моркви, какао, хліб, булочка – це наше сьогоднішнє меню”, – каже пані Любов.

Кухарка розповідає, що в основному вони готують комплексні обіди. Кожного дня – інакше меню. Вона зазначає, що в їдальні харчуються 60 людей і, відповідно, працівники готують по 60 порцій. Пані Любов зазначає, що їжі достатньо, аби нікого не залишити голодним.

Директор Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення Віталій Харкавий каже, що попри війну в їдальні годують всіх 60 людей. Вони можуть отримати страви щодня – з понеділка по п’ятницю.

“Зважаючи на ту ситуацію, яка відбувається у нашій країні, територіальний центр трохи переформатував свою роботу: би більше зараз працює з внутрішньо переміщеними особами, стараємось і їм допомагати як морально, так і продуктами харчування. Але наша благодійна їдальня надалі працює для Тернопільської громади, а саме для тих людей, які потрапили у скрутне становище, не мають можливості забезпечити себе продуктами харчування через якісь фізичні вади фінансові труднощі. Тому і надалі у столовій харчуються 60 чоловік щомісяця. Це ми маємо на увазі 5 робочих днів, крім вихідних, вони отримують ці гарячі обіди”, – розповідає директор.

Людям видають обіди з собою. Здебільшого вони набирають їжі на 2-3 дні.

На жаль, в нас немає зараз можливості годувати їх всередині їдальні, тому вони приходять, беруть собі їсти на 2–3 дні. Так і для нас простіше, в для них. Тому всіх тих людей, які проживають у Тернопільській громаді, які не мають можливості себе прогодувати, вони можуть звертатися у територіальний центр, написати заяву і ми, звичайно що, будемо намагатися з цим допомоги“, – зауважує керівник.

Віталій Володимирович зауважує, що в хдальні годують лише своїх “підопічних”. Він зауважує, що в Тернополі є чимало інших закладів, які займаються допомогою внутрішньо переміщеним особам.

“Наскільки я знаю, в Тернополі внутрішньо переміщеними особами займаються і школи, і університети, і бари та ресторани — всі кинулися допомагати їм. Я думаю, для них немає проблеми в харчуванні в Тернополі, а ми надалі відповідаємо за наших підопічних, зокрема і за тернополян похилого віку, які не мають можливості себе забезпечити, ми першочергово допомагаємо їм”, – додає Віталій Харкавий.

Директор терцентру пояснює, що в їдальні годують умовно 60 людей, яких змінюють кожні 3 місяці, але їх кількість залишається сталою – 60. Загалом в рік у територіальному центрі прогудовують близько 800 людей.

“Це цифра стала. Тобто, якщо би була потреба, ми б могли її збільшувати, але потреби поки що в тому немає. Тобто кожного місяця умовно 60 чоловік, яких ми стараємося змінювати, щоб всі бажаючі, яких в рік є близько 800, могли хоча б тих 3 місяці в рік відхарчуватися. Звичайно, ми розуміємо, що є люди, які потребують постійного харчування. Ми таких людей стараємося постійно годувати. Ми, згідно положення, годуємо людей 3 місяці в рік”, – зазначив Віталій Володимирович.

Ростислав Іванович, пані Анна та пан Володимир стояли у черзі разом з іншими людьми, які прийшли по обід. Вони поділилися своїми враженнями від обідів. Кажуть, що в захваті від їжі і готові стояти в черзі за смакотою.

Читайте також: І рух, і танець, і гарний настрій: у Тернополі проводять руханки та ігри для малечі (Наживо/Відео)

Exit mobile version