Фейк: В Україні скасували ЗНО

Фото з відкритих джерел

Цей пост видалили зі сторінки Верховної Ради — без пояснень та спростувань.

Верховна Рада повідомила, що в Україні скасували зовнішнє незалежне оцінювання для випускників 2021/2022. Це повідомлення поширили з посиланням на міністра освіти та науки Сергія Шкарлета й сторінку Центру протидії дезінформації. Однак до повноважень голови МОН не належить скасовувати ЗНО, а його останні заяви свідчать, що вступ до вищих навчальних закладів відбудеться в звичному форматі.

Про це пише проєкт «НотаЄнота».

«ЗНО ніхто не скасував. Принаймні поки що. Сам міністр освіти не може це зробити, оскільки скасування ЗНО не належить до його повноважень. Це рішення якраз таки зі сфери Верховної Ради. Дійсно, 10 березня зареєстровано законопроєкт, яким пропонується зробити для випускників 2021/2022 вступ до вищих навчальних закладів без результатів ЗНО. Проте цей законопроєкт ще не пройшов розгляд комітетами ВР і невідомо, коли він буде винесений у зал голосування. За словами з останніх заяв Сергія Шкарлета, зовнішнє незалежне оцінювання в Україні не скасовували, вступ до вищих навчальних закладів у звичному форматі», — повідомили фактчекери.

Цей пост видалили зі сторінки Верховної Ради — без пояснень та спростувань. Центр протидії дезінформації теж виправив пост, що було в оригіналі невідомо, але нині він коректний.

У «НотаЄнота» також закликали перевіряти інформацію зі сторінок Верховної Ради в соцмережах.

«Інформацію зі сторінки Верховної Ради України потрібно перевіряти додатково попри те, що це офіційний ресурс. Кілька разів ловили їх на поширенні фейків, писали їм з проханням відреагувати. Фейки ця сторінка видаляла, але вони уже після того, як їх поширювали сотні чи тисячі користувачів», — додали фактчекери.
Exit mobile version