В Україні ввели воєнний стан

Фото з відкритих джерел

Верховна Рада України в разі запровадження воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях збирається у дводенний термін без скликання і працює у сесійному режимі.

РНБО 23 лютого підтримала запровадження надзвичайного стану в Україні. Винятком є лише Луганська та Донецька області. Тепер це рішення має ухвалити Верховна Рада. Але якщо Росія розпочне повномасштабний наступ, в Україні або в окремих її регіонах можуть запровадити і воєнний стан.

Уранці 24 лютого після нападу Росії на Україну президент Зеленський заявив про запровадження воєнного стану на всій території України.

Що таке воєнний стан

Згідно із законодавством України, воєнний стан – це особливий правовий режим, який запроваджується в країні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Як запроваджують воєнний стан

Воєнний стан в Україні або в окремих її місцевостях запроваджується указом президента України та підлягає затвердженню Верховною Радою протягом двох днів від моменту звернення президента. Такий указ негайно оголошується через ЗМІ.

Пропозиції щодо запровадження воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях президентові України подає РНБО.

Які заходи передбачає воєнний стан

В Україні або в окремих її місцевостях, де запроваджено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:

У місцевостях, де ведуться бойові дії, запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану покладається безпосередньо на військове командування та військові адміністрації (у разі їх утворення).

Читайте також: Росія атакувала кордон України у 5 областях і Криму

Exit mobile version