В Україні стартував призов резервістів

Фото: мережа Інтернет

22 лютого 2022 року, Президент України видав Наказ Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Йдеться тільки про громадян, які зараховані до оперативного резерву.

Під час звернення він уточнив, що у загальній мобілізації немає потреби, але українську армію та інші військові формування треба оперативно доукомплектувати.

“Ми маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці… Найближчим часом також буде проведено навчальні збори резервістів системи тероборони”, — розповів глава держави.

В Генеральному штабі ЗСУ зазначають, що призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери так і рядовий, сержантський склад. До того ж, за призваними резервістами зберігатиметься робоче місце та середньомісячна заробітна плата.

Призов розпочинається від сьогодні. Максимальний термін служби – 1 рік.

Згодом секретар РНБО Олексій Данілін на брифінгу зазначив, що до української армії закликають 36 тисяч резервістів.

Які дії резервістів?

Відповідно до Наказу, резервісти оперативного резерву першої черги мають самостійно з’явитись у свої військові частини або ТЦК та СП, за телефонним дзвінком або ж отримавши повістку для явки у свій ТЦК.

Якщо резервіст з певних причин, передбачених Законом, не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджуючі документи. За неявку чи ігнорування виклику передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.

Довідково

Резервісти першої черги оперативного резерву — це військовослужбовці, які звільняються зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, та набули певної військової облікової спеціальності.

Exit mobile version