З 1 березня перерахують пенсії: кому і на скільки збільшать виплати

Фото ілюстративне Джерело: УНІАН

З 1 березня пенсії та соціальні виплати зростуть на 14%. Кому і на скільки їх збільшать – читайте далі у матеріалі.

Зі слів міністерки соціальної політики Марини Лазебної, вперше за 15 років так звана соціальна пенсія вже у березні досягне розміру, який планувався на грудень. Її розмір прив’язаний до прожиткового мінімуму, що сьогодні становить 1 934 грн.

Підвищення прожиткового мінімуму проведуть у липні та грудні. І за цим графіком соціальні пенсії мали досягти розміру 2 100 грн лише у грудні. Але уряд вирішив проіндексувати їх разом з іншими пенсіями вже у березні.

Крім того, вперше за новим принципом збільшать на 14% пенсії військовим. Середній розмір підвищення для військових пенсіонерів повинен становити 705 гривень.

Зростуть і мінімальні пенсійні виплати по інвалідності внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та по втраті годувальника. Для людей з інвалідністю з числа потерпілих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС середній розмір підвищення пенсії становитиме близько 1 100 гривень.

Також із 1 березня встановили доплату для 1 млн громадян, які не підпадають під індексацію, оскільки пенсії їм були призначені протягом трьох останніх років (з 2019 року). Йдеться про доплату в розмірі 135 гривень на місяць.

На 14% проіндексують і доплати для українців віком 75+ (допомогу отримають близько 2,2 млн людей). Після проведення індексації ці доплати становитимуть:

• для українців віком 75-80 років – 456 грн;

• а для громадян віком від 80 років – 570 грн.

З 1 березня 2022 року також хочуть підвищити:

Також буде встановлять мінімальний розмір державної соцдопомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію на рівні 2 100 грн.

Як відомо, напередодні Верховна Рада ухвалила урядовий законопроєкт, який ліквідовує норму, через яку військовослужбовці, вчені, держслужбовці та інші категорії українців не підпадали під щорічну індексацію пенсій. Тепер пенсії будуть перераховуватися щороку 1 березня для всіх категорій громадян.

Читайте також: Тероборона на Тернопільщині: в області триває набір резервістів у батальйони

Exit mobile version