Тернопільщина вшановує пам’ять військового кореспондента Дмитра Лабуткіна (Відео)

Тернопільщина у скорботі. Сім років тому, боронячи Україну, героїчно загинув капітан 3-го рангу, військовий кореспондент Дмитро Лабуткін з Кременця. Стрілка життя Героя України назавжди зупинилася на позначці 28…

Востаннє капітан 3 рангу Дмитро Лабуткін виходив на зв’язок 16 лютого 2015 року. А вже за три доби бойовики цинічно надіслали дружині офіцера відео з відзнятими на камеру тілами вбитих українських військових. У молодої жінки перехопило подих — серед усіх цих моторошних кадрів вона побачила добре знайоме офіцерське посвідчення, зі світлини на якому на неї дивився її чоловік. Ось тільки одяг на загиблому був не Дмитра. Тоді вона ще не знала, що Дмитро, тільки-но опинившись на передовій, як справжній офіцер свій новенький однострій віддав пораненому солдату, в якого камуфляж був пошматований осколками і наскрізь просочений кров’ю…

Указом Президента України № 366/2015 від 27 червня 2015 року, “за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Наказом Міністра оборони України у грудні 2015 року нагороджений відзнакою “За військову доблесть” (посмертно).

Указом № 18 від 24 липня 2016 р. нагороджений відзнакою “Народний Герой України” (посмертно).

ДОВІДКОВО: Дмитро Лабуткін народився в сім’ї кадрового військового, тож з майбутньою професією визначився ще в дитинстві. Після закінчення кафедри журналістики Академії сухопутних військ у Львові отримав розподіл в телерадіокомпанію МО України «Бриз» у Севастополі. Випробувань на життєвому шляху молодого офіцера випало чимало. За досить короткий проміжок часу став учасником морських походів і міжнародних навчань.

16 лютого 2015 року під час виходу української колони з пораненими та загиблими з-під Дебальцевого, російські окупанти підбили бронетранспортер, де перебували офіцер-спецпризначенець капітан Юрій Бутусов та військовий журналіст капітан 3-го рангу Дмитро Лабуткін.

Юрій Бутусов зумів вибратися з підбитої бойової машини та прийняв бій з ворожими силами, що переважали. Загинув офіцер від отриманих поранень під бронетранспортером, затиснувши в руці гранату. Поруч з ним загинув військовий кореспондент, редактор Телерадіостудії МО України Бриз Дмитро Лабуткін.

На честь світлої пам’яті Дмитра Лабуткіна, з 2018 року, згідно з наказом Міністра оборони України, щорічно 16 лютого в Україні відзначають День вшанування військового журналіста України.

Того ж дня, 16 лютого 2015 року, старший лейтенант Роман Тимошенко очолював колону військової техніки, яка вивозила з оточення поранених військовослужбовців, що брали участь в боях поблизу міста Дебальцеве. Під час руху колони в районі села Нижнє Лозове Артемівського (нині – Бахмутського) району Донецької області бронетранспортер, в якому перебував командир колони, наїхав на фугас. Внаслідок вибуху старший лейтенант Тимошенко загинув від отриманих поранень.

Останній репортаж Дмитра Лабуткіна. Автор відео: Телерадіостудія МО України Бриз

Автор відео:

Exit mobile version