Помер учасник ОУН та політв’язень з Тернопільщини

На Тернопільщині помер учасник збройної боротьби ОУН та політв’язень Микола Васильович Самиців. Серце повстанця зупинилося 20 січня.

“Зі смутком сповіщаємо, що 20 січня 2022 року відійшов у вічність зборівчанин Самиців Микола Васильович (07.05.1922 – 20.01.2022). Це була людина – епоха. Життєвий шлях тернистим виміром проліг майже у 100 літ”, – йдеться у публікації.

Похорон відбудеться сьогодні, 21 січня, на міському цвинтарі Зборова.

Довідка

Микола Самиців народився 7 травня 1922 року у селі Денисів, тоді ще Бережанського повіту.У 18 років він вступив до лав Організації Українських Націоналістів. У 1940-41 роках отримав вишкіл підстаршинської школи у місті Поморяни.

За наказом головного командира Романа Шухевича вступив до дивізії “Галичина”, де здобув офіцерське звання.

У 1944 році був учасником боїв під Бродами. Уникнувши полону, приєднується до лав Української Повстанської Армії, де продовжив боротьбу з більшовицькими бандами до поранення у 1946 році. А далі – вороже переслідування з довгими роками ув’язнення у сталінських і сибірських таборах із забороною повернення додому.

Наприкінці п’ятдесятих йому дозволили проживати у Стрию тоді Дрогобицької області. Там доля звела чоловіка із землячкою із міста Зборова Башуцькою Софією Степанівною.

Читайте також: Помер комбатант УПА з Тернопільщини (Фото)

Exit mobile version