Тернопільський лікар-інфекціоніст пояснила, чому експрес-тести на Covid-19 можуть давати хибно позитивні результати

Україна на карантині. Аби запобігти поширенню коронавірусної інфекції, в державі запроваджено чимало заходів для боротьби з Covid-19. Одним із основних методів є масове тестування.

Дотримуючись законодавства, аби запобігти поширенню коронавірусної інфекції у Тернополі сьогодні відбувається масова перевірка працівників закладів дошкільної освіти. Так, станом на 10:00 годину 25 травня за допомогою експрес-тестів на COVID-19 перевірили 824 людини. Позитивні результати виявили у 35 людей. Проте, здавши аналіз повторно за допомогою ПЛР-тестування, було встановлено, що усі працівники здорові.

За роз’ясненням, чому спочатку тести іноді показують позитивний результат, а при повторному аналізі – негативний, та від чого це залежить – журналісти “Файного міста” звернулися до завідувача інфекційного відділення КНП “ТМДКЛ” Ольги Дивоняк.

“Так, нам відомо чимало випадків, коли експрес-тести дають позитивні результати. Це не є чимось особливим. Така специфіка роботи тестів – вони іноді можуть бути хибно позитивними або хибно негативними. Це така специфіка будь-яких тестів. Остаточний і достовірний результат щодо перевірки на Covid-19 встановить ПЛР-тестування. Тому результати експрес-тестів – це ще не остаточний висновок”, – каже завідувач інфекційного відділення КНП “ТМДКЛ” Ольга Дивоняк.

Отже, чим же відрізняються ПЛР-тести і експрес-тести, та в яких випадках вони застосовуються. Тести методом полімерної ланцюгової реакції (ПЛР) фіксують присутність самого вірусу або його ДНК в організмі людини. Цим методом тестують тих, хто має клінічні ознаки та підозру на захворювання Covid-19. Зразок матеріалу для дослідження беруть зі слизової оболонки носа людини і досліджують виключно у референс-лабораторіях. Сьогодні це “золотий стандарт” визначення інфекції у хворого – метод забезпечує майже 100%-ву достовірність результатів.

Експрес-тест або швидкий тест визначає присутність в крові людини не самого коронавірусу, а сформованих у боротьбі з ним антитіл. Він доступний зараз у вільному продажі в більшості аптек. Набір для аналізу дещо схожий за принципом дії на тест для визначення вагітності.

Виявлення антитіл до коронавируса COVID-19 грунтується на методі імунохроматографічного аналізу. Дослідження проводиться самостійно, через забір і вивчення реакції капілярної крові. Краплю крові потрібно нанести на мембрану в спеціальному віконечку тест-касети. При наявності в зразку антитіл до антигену 2019 nCoV останній вступає в реакцію з пофарбованим кон’югатом і утворює комплекс з іммобілізованими на мембрані антитілами до IgG людини (тестова зона IgG) і антитілами до IgM людини (тестова зона IgM). Результатом такої реакції є поява однієї або двох кольорових ліній в тестових зонах. Наявність такої лінії (ліній) на тестовій ділянці мембрани вказує на позитивний результат (тобто, в організмі людини присутні антитіла до коронавірусу), в той час як відсутність ліній в тестових зонах – на негативний результат тесту (антитіл нема). Проте достовірність таких експрес-тестів не є 100%.

Exit mobile version