“12 страв – не обов’язково”: готуємося до Святвечора з отцем-блогером з Тернопільщини Олексієм Філюком (Відео)

6 січня в Україні відзначають Святвечір або Надвечір’я Різдва Христового. Цього дня традиційно господині готують 12 пісних страв, оскільки ще триває Різдвяний піст, і кожна з яких щось символізує. Головна різдвяна страва на Святвечір – кутя. Перед вечерею цю страву ставлять на покутті, під образами, тобто на найпочеснішому в хаті місці. Звідси, очевидно, й назва – кутя.

Сьогодні, напередодні Святвечора, журналісти “Файного міста” завітали у гості до священника-блогера Олексія Філюка, відомого не лише на Тернопільщині, а й за межами області. Отець радо вітав усіх вірян з прийдешніми святами та розповів, які страви готує на різдвяний стіл цього дня.

Приготувати о.Олексій Філюк запропонував улюблену страву своїх дітей – горох з капустою.

“В мене діти дуже люблять горох з капустою. То така модна і вигідна страва. Дуже її діти люблять, і я не проти ввечері поласувати. Година-півтора та й горох буде готовий. То така страва, що потребує тепла. Головне, коли готуєте, то треба пильнувати, аби не горох скипів. А ще – готуйте стільки, скільки з’їсте”, – зазначив о.Олексій Філюк.

Отець Олексій Філюк каже, думка про обов’язкове приготування 12 страв насправді не відповідає дійсності. Готувати можна стільки страв, скільки забажає кожен. Головне – у міру.

“Я розвію один міф – 12 страв не обов’язкові. Кажуть, вони символізують 12 апостолів. Немає такого по церковному уставу, щоб 12 і все. Хтось хоче, то готує вареники і кутю, а хтось – вареники і горох з капустою, хтось же приготує 12 страв, і навіть 15. Традиція… Як то кажуть: “Все нам дозволено, та не все корисно”. Для чого готувати, щоб завтра викинути. Треба готувати стільки, скільки можна подужати, і не бути марнотратниками”, – каже о.Олексій Філюк.

Більше про рецептуру приготування гороху з капустою – у відеоматеріалі.

Читайте також: Потребуючі діти з Тернополя отримали “Різдвяні подарунки” від благодійників (Відео/Фото)

Exit mobile version