“Щедрик, щедрівочка”: різдвяна пісня у виконанні дітей отця з Тернопільщини (Відео)

 Минулоріч діти священника Василя Брони з Великої Березовиці, що на Тернопільщині, виконали колядку Миколи Леонтовича «Щедрик». За цей час відео о.Василя Брони облетіло багато сіл, містечок та міст, отримало сотні і сотні поширень та тисячі схвальних відгуків.

Зазначимо, що Іванка, Павло, Марія та Дмитро Брони заспівали англомовну версію цієї різдвяної пісні – «Carol of the Bells». Для виконання діти обрали аранжування пісні, створене американською акапельною групою «Pentatonix».

Відео : Василь Броня.

Щедрик – різдвяна пісня, яка здобула отримала всесвітню популярність в музичній обробці Миколи Леонтовича.

Історія створення Щедрика

Пісня “Щедрик” належить до українського фольклору. Український композитор Микола Леонтович працював над редакцією народної пісні багато років. Перший варіант обробки він представив в 1901 році і з того часу регулярно писав нові редакції. Фінальний п’ятий варіант виконання Леонтович випустив в 1919 році. У 1916 році пісню вперше виконав хор Київського національного університету. “Щедрик” приніс Леонтовичу світову славу і популярність. У 1922 щедрівка була виконана хором Олександра Кошиця в Нью-Йорку, після чого стала швидко поширюватися по всіх континентах.

У 1936 році американський композитор українського походження Петро Вільговський представив англомовний варіант пісні Carol of the Bells. Цей текст щедрівки зараз відомий у всіх англомовних країнах. Пісню Carol of the Bells можна почути в таких фільмах, як “Гаррі Поттер” і “Один вдома”, а також у багатьох мультсеріалах. Carol of the Bells співають на Різдво багато американських сімей.

Exit mobile version