“Є значна потреба в акторах та прогалини у фінансуванні”, – директор Одеської кіностудії про проблеми на шляху розвитку українського кіно

22 травня у Тернополі відбулася знакова подія в історії краю – Одеська кіностудія та Асоціація кінокомісій України підписали меморандум про співпрацю. У зв’язку з цією подією Тернопіль відвідав голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов.

Тернопіль співпрацює з Одеською кіностудією продовж останніх кількох років. Результатом спільної роботи є чотири повнометражні фільми. Особлива гордість – цьогоріч українцям презентують фільм “Фортеця Хаджибей”, який вийде на екрани 14 жовтня. Попри це, як повідомив Андрій Осіпов, на шляху розвитку національного кіно, як й в інших сферах, є чимало проблем.

“На шляху розвитку національного кіно існує чимало проблем. Не вистачає сценаристів, режисерів, є потреба у значному збільшенні кількості українських акторів. Проте одною із основних проблем, як і раніше, залишається питання фінансування. Ми хотіли б, щоб кіноіндустрія та економіка в цілому зростали, вкладення, щоб були як з приватного сектору та і з держбюджету”, – каже Андрій Осіпов.

Не менш важливою, на думку голови правління Одеської кіностудії, є питання розбудови мережі кінотеатрів. Під час зустрічі 22 травня у Тернополі було обговорено можливість створення нового кінотеатру.

“Створення нового кінотеатру – це дуже важливо. Я хотів би, щоб мережа розвивалася не лише в обласних центрах, а й малих містах та селах, в тому числі, розвивалося пересувне кіно. Тобто, Україні потрібно відновлювати мережу, яка була втрачена за часи становлення незалежності. Зараз мережу треба відновлювати і щонайменше наростити у чотири рази, а то і більше. Це дасть можливість створити нормальну ємність економіки для того, щоб фільми були прибутковими”, – додає директор Одеської кіностудії.

Щодо фінансування українського кіно, то за планами держбюджетом 2020 року держава профінансувала у кіновиробництво 1 мільярд гривень. Цього, звісно, недостатньо. Андрій Осіпов висловлює сподівання, що рівень державного фінансування збережеться хоча би на такому рівні як є сьогодні, а от допомога з приватного сектору значно додасться.

“1 мільярд гривень – це лише державної підтримки. Хотілося б, щоб такі цифри були подібні й з приватного сектоору. Внаслідок запровадження карантину цей бюджет зрізали істотно, але всерівно держава надає доволі відчутну допомогу і це позначається на розвитку українського кіно. Звісно, мільярд має бути не гривень, а доларів. Тільки тоді ми відчуємо спражню інєкцію грошей в економіку, в кіновиробництво і отримаємо слушний розвиток.
Exit mobile version