“Невдовзі штам «Омікрон» добереться й до нас”, – тернопільський професор (Відео)

Вірус Covid-19 мутував – світові медики повідомили про новий штам “Омікрон”. Всесвітня організація охорони здоров’я назвала цей штам таким, що викликає занепокоєння. Випадки зараження “Омікрон” вже виявили у Південно-Африканській Республіці, Ботсвані, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. Станом на 26 листопада випадки цього захворювання зафіксували також у Бельгії, Гонконгу та Ізраїлі. Усі зараження були пов’язані із подорожами до Африканських країн.

Наразі достеменно не зрозуміло, чи передається «Омікрон» швидше, ніж, до прикладу, штам «Дельта». Також невідомо, чи викликає нова мутація більш важкий перебіг захворювання у порівнянні з іншими варіантами. 

Наявні дані також не вказують на наявність специфічних симптомів, які б вирізняли перебіг захворювання саме на вказаний варіант коронавірусу. Професора кафедри інфекційних хвороб Тернопільського національного медичного університету Василь Копча каже, новий штам може мати кілька десятків мутацій. Водночас, немає жодних даних, які б стверджували, що вакцина проти COVID-19 не ефективна проти штаму «Омікрон». Для того, щоб визначати ефективність вакцини проти нового штаму, необхідні подальші дослідження. 

За словами Василя Копчі, уникнути нового штаму “Омікрон” не вдасться, і вже зовсім скоро перші випадки захворювання будуть виявлені й в Україні.

“Якщо такий вірус так стрімко розповсюджується і він є в Європі, то швидше за все він найближчим часом добереться і до нас, якщо ще не добрався. Поки що, скажу теоретично, вірус мутує і відповідно змінюється клінічна картина. У який бік вона зміниться… Кажу, до тепер немає одностайності у тому, чи важчий перебіг захворювання “Омікрон” своїх попередників, а чи легший”, – каже Василь Копча.

Більше про новий штам “Омікрон” – у відеоматеріалі.

Читайте також: На Тернопільщині за добу померли 13 Covid-хворих, серед них – 31-річна жінка

Exit mobile version