“Дезінфікують абияк або ж тільки перші поверхи”, – тернополяни скаржаться на роботу комунальників

У Тернополі на період карантину працівники обслуговуючих підприємств щоденно проводять дезінфекцію багатоповерхівок. Проте, за словами мешканців цю роботу працівники комунальних служб не виконують належним чином. Пан Володимир розповів, що час прибирання займав не більше 5 хв в одному під’їзді та і обробили спецзасобами тільки до 2 поверху.

“Що то за така дезіфекція, не встигли зайти з тим балоном, як вже вийшли. Я зайшов, глянув і бачу, що покропили рідиною тільки до 2 поверху, а далі що не потрібно? Та і що то за засоби, якщо навіть немає запаху ніякого взагалі. Мабуть, проста вода”, – розповідає мешканець будинку.

“Як платити, то треба, а роботу виконують абияк. Ми ж то платимо за роботу комунальників, то чому не отримуємо належних послуг”, – додає тернополянка Марія.

Із проханням роз’яснити ситуацію та з’ясувати, хто і за що оплачує та яким є графік роботи працівників комунальних служб щодо дезінфекції журналісти “Файного міста” звернулися до директора ПП “Благоустрій” у Тернополі Галини Орестівни Гевко.

Отже, щодо оплати за проведення дезінфекції у під’їздах. Як виявилося, ця робота здійснюється працівниками комунальних служб виключно на добровільних засадах і є безоплатною. Комунальників лише забепечують засобами індивідуального захисту, обладнанням та дезінфікуючою рідиною. Заробітної плати за цю додаткову роботу вони не отримують і ця стаття видатків не входить до переліку тих послуг, за які щомісяця сплачують тернополяни.

“Проведення робіт із дезінфекції не передбачене “квартплатою”. Мешканці плутають вологе прибирання та дезінфекцію. Кратність проведення миття сходових кліток передбачена тарифом і здебільшого становить один раз в місяць. Збільшення кратності миття сходових кліток відобразиться на “квартплаті” – вона буде суттєво вищою.

Втім, через пандемію працівники з комплексного прибирання докладають зусиль, щоб виконати вологе прибирання частіше, ніж передбачено графіком, отже роблять це безоплатно. Окремої статті видатків на заробітну плату за цю додаткову роботу з дезінфекції не передбачено. За кошти бюджету надаються тільки засоби індивідуального захисту та дезінфікуючий розчин”, – каже директор ПП “Благоустрій” Галина Гевко.

Коли проводити дезінфекцію, працівники комунальних служб вирішують самі. Адже це є додаткова безоплатна робота, окрім якої є ще основні обов’язки відповідно до посади. Подекуди є складені графіки, які вивішали біля під’їздів.

“В одних будинках роботи виконують зранку, десь – під обід, у інших – під кінець робочого дня. Дезінфекцію проводять щоденно, однак не у всіх будинках одночасно. Адже кількість працівників обмежена і вони ще мають й інші професійні обов’язки. Зазвичай, це час у проміжку з 8.00 до 16.00, коли люди вже пішли на роботу.

Працівники дезінфікують з пульверизаторів та протирають дезрозчинами місця загального користування – перила на сходових клітках, ручки на вхідних дверях, поштові скриньки та ліфтові кабіни. Дізнатися, коли роботи проводили саме у вашому будинку тернополяни можуть, зателефонувавши у своє підприємство”, – додає Галина Орестівна.

Кошти на придбання «Біохлору» компаніям-управителям та ОСББ було виділено рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради. “Біохлор” належить до малонебезпечних речовин, не має різкого хлорного запаху та не викликає алергії – саме тому обрали цю речовину. Засіб призначений для застосування при дезінфекції прибирального матеріалу, а також для проведення профілактичної дезінфекції.

“”Біохлор” швидко вивітрюється. Отже, якщо ви повернулися з роботи, а у під’їзді відсутній запах хлору, це не є показником того, що дезінфекція не проводилася.

Додам, що переважна більшість працівників з комплексного прибирання відносяться до передпенсійного або пенсійного віку. Як відомо, саме вони перебувають у групі ризику, однак, не зважаючи на це продовжують роботу, наражаючись на небезпеку, щоб захистити здоров’я тернополян. В умовах постійного тиску і скарг на працівників, вони мають моральне право написати заяви на відпустки за власний рахунок. Сотні літрів придбаного «Біохлору» – це чудово, але без людських рук вони нічого не варті”, – зазначає директор установи.

Для посилення заходів власної безпеки, кожен мешканець може власноруч протерти перила, дверні ручки, вмикачі, кнопку виклику ліфта на своєму поверсі. Для цього підходить як розчин хлору, так і інші засоби для дезінфекції поверхонь. У комунальних службах залюбки приймуть вашу допомогу. Оголошено навіть набір волонтерів для оперативнішого проведення робіт із дезінфекції житлового фонду. Але, як зазначає Галина Орестівна, наразі такими волонтерами є лише наші двірники та працівники з комплексного прибирання, які, як зазначалося вище, виконують цю функцію безкоштовно, а також продовжують при цьому виконувати свою основну роботу.

Exit mobile version