У Тернополі пікетують суд: львівські патрульні подали апеляцію на вирок за загибель юнака (Відео)

Фото: студія "Файне місто"

Сьогодні, 18 листопада, у Тернопільському апеляційному суді розглядають справу патрульних, котрих засудили до восьми років позбавлення волі. Службовців визнали винними у перевищенні службових повноважень, що призвело до смерті людини.

Біля суду зібралися працівники тактико-оперативного реагування патрульної поліції зі всієї України. Загалом підтримати колег прийшли понад 100 людей. Приїхали також батьки загиблого хлопця Наталія та Володимир Клим. Вони принесли фотографії тіла сина, на яких видно сліди побиття.

Що трапилося

Інцидент трапився 9 лютого 2018 року на вулиці Куліша у центрі Львова. Поліцейські зі службовим рейдом завітали в один з місцевих розважальних закладів, де розпочали перевірку відвідувачів салону гральних автоматів. Під час поверхневого огляду 22-річного львів’янина Володимира Клима у його кишені намацали якийсь згорток. В момент затримання хлопець проковтнув поліетиленовий пакетик з наркотиками.

Попередньо відомо, що патрульні намагались змусити хлопця виплюнути пакет, але він знепритомнів. Юнака вивели на вулицю, надавали домедичну допомогу, але врятувати не змогли. Експертиза підтвердила, що поліетиленовий пакет з двома грамами канабісу повністю перекрив дихальні шляхи і хлопець помер від асфіксії.

Засідання суду і вирок

У вівторок, 3 серпня, Галицький районний суд Львова ухвалив рішення про позбавлення волі на 8 років шести патрульних. Суд визнав поліцейських підрозділу тактико-оперативного реагування винними за статтею 365 (перевищення службових повноважень вчиненою групою осіб) Кримінального кодексу України. Згідно з рішенням суду, шістьох патрульних позбавлено звань «лейтенант поліції» і заборонено займати посади у державних структурах протягом трьох років.

Також Галицький суд ухвалив рішення про стягнення з державного бюджету моральної шкоди понад 4 мільйонів гривень на користь родичів загиблого. Патрульні мають виплатити власних 48 тисяч гривень за проведення криміналістичної експертизи.

Апеляція

Львівські поліцейські своєї провини не визнають. Переконані, діяли згідно з чинним законодавством та зробили усе від них залежне, щоб врятувати хлопця. На вирок за загибель 22-річного юнака подали апеляцію.

Exit mobile version