Поки всі сплять – вона їсть: як чоловіку делікатно сказати дружині “СТОП” розповіла тернопіський психолог

Не секрет ні для кого, що багато жінок після заміжжя втрачають струнку фігуру і набувають апетитних форм. Як повідомляють британські вчені, це трапляється з кожною п’ятою жінкою – близько 10 кілограмів протягом першого року спільного життя. Причини такого явища можуть бути різними, – каже тернопільський психолог Марина Орап. Фахівець переконана, окрім питання естетичності, тут можуть бути приховані набагато серйозніші проблеми. Тому легковажити не варто.

Спочатку сам купує солодощі, а потім не задоволений фігурою – одна із численних претензій, яку можна почути від жінки, що набрала вагу. Така позиція, на думку психолога Марини Орап, не зовсім вірною.

“Чоловік лише приділяє увагу – не більше і не менше, він намагається зробити коханій приємне. А от їсти чи ні, і у якій кількості – це вже вирішувати жінці. Тому відповідальність за наслідки не потрібно ні на кого перекладати. Жінка ж не маленька дитина, вона повинна усвідомлювати наслідки своїх дій. Ніхто, окрім як вона, не може вирішити їсти чи не їсти. Спокуси є, були і будуть, але це не виправдання. Тут потрібно розуміти і вірно розставляти пріоритети”, – каже Марина Орап.

Іноді жінка сама собі все купує чи готує висококалорійну їжу вдома. Якщо спочатку вона контролювала кількість спожитих смаколиків, то з часом походи до холодильника стали більш частішими. І тут, каже психолог, не варто легковажити. Адже, за її словами, за цим можуть бути приховані великі проблеми і навіть плачевні наслідки.

“Так, інколи жінка просто їсть. Але, повірте, це вкрай рідко, що без причини. Зазвичай, таким чином вона намагається, так би мовити, щось заїсти – проблеми чи те, що її непокоїть. Людина настільки може перебувати у поганому психологічному стані, що єдиною для неї радістю це є їжа. Хоча при цьому жінка може усміхатися і казати, що в неї все добре. Близьким людям не варто нехтувати часом і можливістю поговорити з жінкою, якщо помітили зміни у її поведінці. Буває, що людина їсть, їсть, їсть, а потім враз і трапляється непоправне. Тут треба навчитися розмовляти і проявити терпіння та бажання, аби з’ясувати, що з людиною відбувається”, – додає психолог.

Дуже часто жінка після того, як набрала зайву вагу, починає дратуватися, бути неспокійною. Їй видається, що чоловік почав менше її любити саме через вагу. Він не хоче проводити з нею час у тій кількості, що колись. І причиною всього цього, на думку жінки, є зайва вага. У більшості випадків це не так.

“Жінка має відчувати себе комфортно у своєму тілі. Чоловік любить її такою, яка вона є. Адже він не розбирає її на частинки – за які любити, а за які ні. Вона для нього є одним цілим. Принаймні так би мало бути, бо якщо ні, то тут вже постає питання, кого він любить і чи любить взагалі. Та зараз не про це. Так от, коли жінка перестає собі подобатися і стає суцільним клубком нервів, це все починає переноситися на тих, хто поруч. І вони, повірте, не стільки помітили її зайву вагу, скільки ці постійні нерви і невдоволення. Це вона собі не подобається, а не іншим. Інші лише страждають від її невірного мислення і поведінки. Жінці потрібно знайти себе, проаналізувати і зрозуміти, що якщо їй некомфортно, то треба почати собою займатися. Що чоловікові погано не від її ваги, а від її нервів, її стану”, – пояснює Марина Орап.

Як же сказати дружині, що вона надто змінилася, якщо це вже дійсно стає для чоловіка негативним явищем. Якщо жінка набрала вагу і, як виявилося, немає на це жодних причин, окрім як хороший апетит, то тут Марина Орап радить бути дуже делікатним. Донести до людини цю проблему треба не крізь свої бачення і бажання, а крізь призму фізичного стану і самопочуття жінки у цьому стані.

“Не потрібно починати розмову зі слів “я хочу”, ” мені не подобається”. Потрібно перенести увагу на те, чого хоче жінка і чи комфортно їй у цьому стані. Врахувати її почуття. І ні в якому разі не надсміхатися та не порівнювати свою дружину ні з ким. Бо кожне ваше слово вона може прийняти дуже боляче, хоча вам у той момент жінка може у відповідь усміхатися. Думати потрібно про людину, яка навпроти вас, а не про своє “хочу”, “подобається/не подобається”, – каже психолог Марина Орап.

Зайва вага чомусь у переважній більшості стає проблемою жінок, хоча чоловіки також від цього страждають. Так вже склалося, що соціум більше ставить у певні “фігурні” рамки жінок. На це потрібно звертати увагу, але цим не варто жити і хворіти.

Модно не те, що кажуть і диктують нам навколо. Модно бути здоровим. Все, що не шкодить нашому фізичному і психологічному стану – оце і є вірний орієнтир. Будьте задоволені собою, вмійте брати себе у руки, не лінуватися, випромінюйте щастя. Змінюйтеся на краще самі і світ навколо вас зміниться також. Зовнішність – це лише обгортка, будьте внутрішньо багатими.

Exit mobile version