Домашні продукти та городина: чому тернополяни не поспішають за продукцією на місцеві ринки

Ринки Тернополя запрацювали, але купувати продукцію тут поспішають не всі. Як виявилося, за час карантину тернополянам добре прижилася торгівля через Інтернет. Люди кажуть, і ціни задовільняють, і продукти привезуть куди потрібно.

“Якось так звикла купувати через Інтернет, що, коли відкрилися ринки, мені вже було всерівно. Користуюся послугами групи вже десь місяць. Думаю, купуватиму так домашні продукти й надалі, якщо групу не будуть закривати. А ще це дуже зручно, бо привезуть туди, куди потрібно і в домовлений час”, – каже тернополянка Марія.

“Ціни нормальні, не дорожче, ніж на ринку, а навіть дешевше. До того ж все свіже. Люди переживають за якість, хочуть, щоб у них знову і знову купували. Тому стараються. І дуже зручно. Замовила і привезли. Буду купувати через інтернет надалі”, – ділиться думками Олександра.

Найбільшим попитом на “онлайн ринку” користується молочна продукція, яйця та городина. Вартість товару відповідає сезону, адже саме в залежності від пори року молочка дорожчає або дешевшає. За півтора літра домашнього молока потрібно заплатити 20 гривень, сметана збирана – 60 гривень/1л і на 30 гривень дорожча сепараторна. Сир кисломолочний – від 60 до 70 гривень за кілограм, яйця – 15-20 гривень десяток. Окрім цього, тут можна придбати також свіжі м”ясо та рибу, консервацію, солодку випічку, саджанці і навіть живих тварин та птахів.

Любителям свіжої городини у групі “Від села до міста – продукти Тернопільщини” пропонують: шпинат – 70грн/кг, зелена цибуля – 60грн/кг, щавель – 50 грн/кг, салат – 70грн/кг, петругка – 60 грн/кг та щавель – 50 грн/кг. Для гурманів тут навіть продають ікру равлика. Продавці зазначають, що цей продукт не тільки чудово смакує, а ще й містить багато корисних речовин та вітамінів.

Проте, не всі тернополяни підтримують такий спосіб торгівлі. Переконані, молочні продукти можуть бути сумнівної якості, а відповідати за наслідки потім буде нікому.

“Якщо щось станеться, то потім шукайте вітра в полі. Бо то ще треба буде довести, що ви захворіли, споживаючи саме цю сир чи сметану. А на ринку воно якось перевірене. Ну, не знаю, але, думаю, краще все таки звичайний ринок”, – переконаний тернополянин Сергій.

Чи є безпечною продукція, придбана на “онлайн-ринку” журналісти “Файного міста” поцікавилися у спеціалістів. За словами Андрія Тарнавського, продавці, які не надали продукцію на перевірку, не допускаються до торгівлі товаром на ринку. Стосовно ж тих продукція, які продають на стихійних чи онлайн ринках, то їх безпечність залишається під сумнівом, адже цей товар ніхто не перевіряє.

“Продавці, які працюють на ринку, мають принести свій товар до нас на перевірку обов’язково. Після всіх досліджень ми видаємо експертні висновки. Без такого документу вони не мають права продавати продукцію на ринку. Якість і безпечність товару, який не проходить перевірку, залишається під сумнівом”, – каже завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, лікар ветеринарної медицини-ветсанексперт Андрій Тарнавський.

Тож, яку і де продукцію купувати, на ринку чи онлайн, вирішувати вам. Основна вимога – їжа має бути безпечною і приносити лише користь. Будьте здорові.

Exit mobile version