Тернопільщина – лідер за показниками вакцинації серед медиків

Фото: мережа Інтернет

На початку жовтня в Україні стартувала серія круглих столів, спрямованих на підвищення прихильності медичних працівників та літніх людей до вакцинації проти COVID-19. Ці групи населення є пріоритетними для вакцинації як відповідно до глобальних рекомендацій ВООЗ, так і згідно з національним планом і Дорожньою картою з вакцинації населення від COVID-19. На сьогодні, за інформацією МОЗ, лідером за показниками вакцинації серед медиків є Тернопільщина.

Круглі столи на тему “Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні” відбулися у Тернополі, Хмельницькому, Рівному та Луцьку. Учасники заходів – представники місцевої влади, медичної спільноти, регіональних громадських організацій, МОЗ, Бюро ВООЗ в Україні, Департаменту охорони здоров’я, Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, Державного експертного центру України, Центру громадського здоров’я МОЗ України. Також Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та Голова Бюро ВООЗ в Україні Др. Ярно Хабіхт.

За словами технічної експертки Бюро ВООЗ в Україні Вусали Аллахвердієвої, сьогодні серйозною проблемою є те, що більша частка вакцини використана не для пріоритетних груп, а для організованих груп населення. Серед людей у віці 60+ щеплено лише 15,4% людей, і спільними зусиллями ми маємо виконати зобов’язання перед людьми поважного віку, захистивши їх від COVID-19. Однак лікарі не можуть бути єдиними, хто за це відповідає. Система охорони здоров’я повинна отримати підтримку місцевої влади та громад на місцях, завдання яких – надати достовірну інформацію про вакцинацію та наслідки хвороби та організувати послугу, наблизивши її до людей. 

Тернопільська область є лідером за показниками вакцинації серед медиків. Так, усього по Україні щеплено 2 дозами – 62%, у Тернопільській області – 83%. Разом з тим, серед осіб у віці 60+ щеплено 1 дозою всього 18,6%, 2 дозами – 14,8%, що є нижчим за загальнонаціональні показники та свідчить, що реальної пріоритизації цієї групи не відбулося. Також нижчими є показники вакцинації серед освітян. У Тернопільській області щеплено 1 дозою – 57%, 2 дозами – 42%. 

Як розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Ольга Ярсоленко, дієвою була робота мобільних бригад в селі. Таким чином вакцина була наближена до населення. Департамент домовлявся з селищними головами про приїзд мобільної бригади. Люди, які першими отримали таким чином щеплення, стали прикладом для інших селян. 

Учасники круглих столів відзначили, досягти успіхів у проведенні вакцинальної кампанії та захистити двома щепленнями проти коронавірусної хвороби 70% дорослого населення країни, відповідно до національного плану та Дорожньої карти вакцинації, можна лише спільними зусиллями. 

До слова, у Хмельницькій області наразі вакцинацією проти COVID-19  серед людей 60+ охоплено 21,3% осіб (одна доза)  та 17,8% осіб (дві дози). Серед освітян ці показники становлять 61% (одна доза) та 43% (дві дози). На превеликий жаль, охоплення медиків вакцинацією є нижчим за загальнонаціональні показники: 65% медиків отримали одну дозу, і 52% – дві дози.

У Рівненській області серед медиків однією дозою щеплені 81%, а 73% медиків вакциновані двічі. Ці показники є вищими за середні в Україні. Однак серед людей у віці 60+ показники нижчі за загальнонаціональні: однією дозою щеплені 17%, двома дозами — 12,1% осіб. 

Серед медиків Волинської області охоплення однією дозою вакцини складає 91%, двома дозами – 70%. Ці показники є вищими за загальнонаціональні. Однак серед категорії 60+ охоплення в області є нижчими, ніж по Україні: одну дозу отримали 16,9%, двома дозами щеплені 13% людей старшого віку. 

Exit mobile version