Викладач ТНПУ ім. В. Гнатюка отримуватиме довічну державну стипендію

Фото: мережа Інтернет

Відомий тернопільський науковець, викладач кафедри ботаніки та зоології ТНПУ Микола Миколайович Барна отримуватиме довічну стипендію від Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти. Про це інформують на сайті педуніверситету.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2021 р. № 1174-р за видатні заслуги у сфері вищої освіти призначено стипендію КМУ професорові кафедри ботаніки та зоології ТНПУ Барні Миколі Миколайовичу.

Цього року виповнилося 50 років науково-педагогічної діяльності Барни М.М. у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. Володимира Гнатюка, яку починав викладачем кафедри ботаніки, став її професором та 10 років очолював її. Водночас Барна М.М. 8 років працював заступником декана природничого факультету, а у 1990 р. обраний колективом хіміко-біологічного факультету на посаду декана, на якій працював 16 років.

Довідка

Протягом всього періоду роботи Барна М.М. веде теоретичні і практичні курси ботаніки, декоративної дендрології, цитоембріології, здійснює керівництво навчальними практиками, виконанням курсових, дипломних і магістерських робіт. У викладацькій діяльності застосовує сучасні освітні та інформаційні технології, вперше на факультеті ще у 80-х роках успішно застосовував програмований контроль. 

Барна Микола Миколайович – знаний в Україні та за її межами науковець-ботанік. Кандидатську дисертацію захистив після навчання в аспірантурі лабораторії цитоембріології Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації (УкрНДІЛГА), м. Харків у 1969 р. У 2002 році захистив докторську дисертацію у спеціалізованій вченій раді Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України за спеціальністю 03.00.05 – ботаніка. У науковому доробку доктора біологічних наук, професора Барни М. М. понад 400 наукових і науково-методичних праць. Він є автором та співавтором: 9 монографій, 2 бібліографій; 2 словників, 3 науково-популярних видань; 45 навчальних і навчально-методичних посібників, у тому числі 17 з грифом Міністерства освіти і науки України для студентів, вчителів біології та учнів закладів загальної середньої освіти. Барна М. М. має 5 авторських свідоцтв на винаходи, двом з яких присвоєно прізвище автора.

Читайте також: Напередодні Дня вчителя у Тернополі відзначили кращих освітян громади (Відео)

Exit mobile version