Загинув, рятуючи людей: Тернопільщина вшановує пам’ять Ростислава Манащука

Фото: мережа Інтернет

Сьогодні Тернопільщина вшановує пам’ять старшого лейтенанта служби цивільного захисту Ростислава Манащука. Лінія його життя обірвалася 10 років тому під час порятунку двох потерпілих з колодязя глибиною більше 20 метрів.

“В історії пожежно-рятувальної служби Тернопільщини є сумна дата… 7 жовтня 2011 року під час виконання службового обов’язку, рятуючи двох потерпілих з колодязя глибиною більше 20 метрів, загинув начальник караулу 3-ї Державної пожежно-рятувальної частини (Тернопільський район) старший лейтенант служби цивільного захисту Ростислав Манащук… Вічна пам’ять… сумуємо разом з батьками та родиною…. Пам’ятаємо…”, – зазначив начальник Управління ДСНС у Тернопільській області Віктор Маслей. 

Нагадаємо, нещастя трапилося на території приватного підприємства. Тоді , у 2011 році, двоє робітників копали колодязь. Один з них знепритомнів усередині, його товариш, який кинувся на допомогу, також знепритомнів та опинився на дні – глибина близько 20 метрів.

Не вагаючись ні хвилини, Ростислав опустився на дно колодязя, де розпочав підіймання на поверхню людей, що були без свідомості. Вузький і глибокий колодязь вимагав від рятувальника досконалої майстерності, сміливості, непохитного самоконтролю та надзвичайної фізичної витривалості, які він проявив у повній мірі. Лише непередбачуваний та фатальний збіг обставин не дозволив йому довести розпочате спасіння людей до кінця. Таким збігом в загазованому, захаращеному та вузькому колодязі стала конструктивна недосконалість захисного апарату дихання. У важкому стані рятувальника доставлено в реанімаційне відділення Тернопільської міської комунальної лікарні № 1, де він не приходячи до свідомості помер.

6 жовтня 2012 року на честь Ростислава Манащука на фасаді будинку на вулиці Карпенка,6 у м.Тернопіль, де проживав рятувальник, за ініціативи друзів встановили меморіальну дошку. Похований старший лейтенант на кладовищі в селі Ігровиця Тернопільського району.

Читайте також: Помер знаний тернопільський хірург та доцент медуніверситету

Exit mobile version