“Ми не можемо допустити дискредитацію вакцинальної компанії шляхом появи фальшивих Covid-сертифікатів”, – Віктор Ляшко (Відео)

Фото: мережа Інтернет

На Тернопільщині з робочим візитом перебуває Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Глава МОЗ спільно з головою Тернопільської міської ради та головою Тернопільської облдержадміністрації провели брифінг. Йшлося про ситуацію із захворюваністю на коронавірус в області та Україні, вакцинацію та підробку Covid-сертифікатів.

Глава МОЗ зазначив, що сьогодні в Україні є чітко визначений перелік лікувальних установ, які надають медичну допомогу хворим на коронавірус та отримують відповідне фінансування від Національної служби охорони здоров’я. Якщо в регіоні заповненість ліжко-місць з підключеним киснем перевищує допустиму норму, приймається рішення про введення додаткового закладу охорони здоров’я.

“Якщо на території регіону заповненість ліжок з підключеним киснем перевищує 50%, додатково у цей регіон вводиться новий заклад охорони здоров’я. І ми розуміємо, як додавати в такий перелік додаткові заклади, щоб запобігти колапсу системи охорони здоров’я. Але тут, знову ж таки, маємо розуміти й іншу річ, що запобігає госпіталізації та потраплянню до реанімації вакцинація”, – повідомив Віктор Ляшко.

На Тернопільщині станом на 17 вересня від початку вакцинальної кампанії щеплення отримали 275 383 особи. По Україні – 6 851 529 осіб 1-ою дозою та 5 508 212 2-ою дозою. Для щеплення проти Covid-19 медики використовують чотири вакцини: AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna. Після вакцинації особа отримує “Ковід-сертифікат”.

Разом з тим Глава МОЗ припускає, що на сьогодні в державі існує ризик підробки документів, що засвідчують проходження процедури вакцинації.  Іноді медикам вдається підробляти паперові варіанти, шляхом внесення даних про зроблене щеплення якого вони не здійснювали.

“Після того, як з’явилися певні речі у Постанові №1236, які дозволяють не використовувати протиепідемічні обмеження при карантині, якщо відвідувачі або колектив вакциновані, з’явилася певна можливість підробки певних документів”, – додав Віктор Ляшко.

У зв’язку з цією ситуацією МОЗ звернулося до СБУ та Нацполіції з чітким роз’яснення як видаються сертифікати, як вони заповнюються, із зазначенням критичних точок, де може буде фактор підробки. Також, за словами Міністра охорони здоров’я, відповідальність за фальсифікацію документів нестиме не лише особа, яка безпосередньо вчинила злочин, а й керівник медичної установи.

Якщо ми будемо виявляти в закладах охорони здоров’я, комунальних чи державних, те, що лікарі підроблюють довідки або вносять дані в реєстр, не проводячи щеплення, ми будемо ініціювати відсторонення керівника закладу. Оскільки керівник закладу також повинен забезпечити процес та контроль за цим процесом.

Ми не можемо допустити дискредитацію вакцинальної компанії шляхом появи фальшивих Ковід-сертифікатів. Людина інфікується, потрапляє до реанімації і починають розганяти фейки щодо того, що вакцина не захищає”, – заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зазначимо, Ковід-сертифікат – це документ, який підтверджує статус вакцинованої особи.

Більше – у відеоматеріалі.

Читайте також: 7 смертей через Covid-19 за добу: вірус лютує на Тернопільщині

Exit mobile version