Коли і чим можна вакцинувати дітей від COVID-19

Фото: мережа Інтернет

Вакцинація дітей від COVID-19 дає можливість уникнути такого ускладнення, як дитячий мультисистемний запальний синдром. Лікарка сімейної медицини Кристина Шевченко розповіла “ТСН” про вакцинацію дітей від COVID-19 і те, чи варто боятися побічних реакцій.

Спочатку багато експертів вважали, що діти належать до групи найменшого ризику коронавірусної інфекції. Найчастіше маленькі пацієнти були лише переносниками вірусу. З появою нових мутацій, зокрема Дельта-штаму, ситуація почала ускладнюватися — у дітей з’являються симптоми вірусу, їм нерідко потрібна госпіталізація. Діти у віці від 12 до 15 років — наймолодші, для яких на сьогоднішній день Європейське агентство з оцінки медичних препаратів (EMA) схвалило використання вакцини під назвою Pfizer.

Діти хворіють зараз важче, ніж взимку

Найбільш частими симптомами коронавірусу в дітей є лихоманка, або субфебрильна температура, кашель, відчуття втоми і слабкості. Дитина може відчувати мороз, закладеність носа, нежить, проблеми з нюхом чи смаком. Можуть з’являтися блювота, діарея, м’язові болі і навіть шкірні висипання.

Більшість симптомів схожі з ознаками класичного грипу або ГРЗ, тому так складно розпізнати, що дитина піддалася нападу коронавірусу. Діти, які перенесли COVID-19, також схильні до ризику серйозних наслідків для здоров’я, таких як PIMS — дитячого мультисистемного запального синдрому.

Фото: мережа Інтернет

Чи дійсно потрібне щеплення для підлітків?

Вакцинація рекомендується всім підліткам старше 12 років, особливо з так званої групи ризику, коли COVID-19 пов’язаний з ускладненнями. Така група ризику має на увазі під собою дітей, що мають в анамнезі хронічні захворювання і порушення роботи імунної системи.

Слід знати, що діти і підлітки можуть передавати інфекцію іншим людям, водночас не хворіти, тому їх імунізація проти коронавірусу є важливим елементом в скороченні поширення захворювання.

Що ще відомо про вакцинацію дітей?

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило вакцину BioNTech/Pfizer в кінці травня для дітей від 12 до 14 років, а вакцину Moderna для підлітків 15-17 років.

Вакцина Pfizer була першим препаратом проти COVID-19, який можна було вводити дітям до 18 років. Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило його для використання підлітками від 12 років в кінці травня. Pfizer і Moderna — препарати мРНК, що вводяться в двох дозах. Рекомендований інтервал між першою і другою дозами — 21 день.

До прикладу, Франція вакцинує дітей у віці від 12 до 17 років від середини червня. Майже два мільйони з них були вакциновані хоча б один раз. Спочатку використовувалася тільки вакцина BioNTech/Pfizer, а зараз вакцинують і Moderna.

У США вакцинація препаратом BioNTech/Pfizer проти коронавірусу рекомендована від початку травня всім дітям у віці від 12 років.

У Великій Британії станом на 19 липня комітет з вакцинації JCVI рекомендує імунізувати дітей від 12 років винятково  препаратом BioNTech/Pfizer. Однак JCVI не рекомендує проводити масову вакцинацію всіх дітей, оскільки даних поки недостатньо і невідомо, чи переважує користь вакцинації ризики для здоров’я.

Ізраїль вже в червні розповсюдив програму вакцинації на дітей у віці від 12 до 16 років. Підлітки, які схильні до ризику розвитку важкої форми COVID-19 або мають сімейний анамнез пацієнтів з групи високого ризику, також можуть бути вакциновані. від початку серпня в особливих випадках дозволена вакцинація дітей з п’ятирічного віку.

Фото: з відкритих джерел

Побічні реакції у дітей після вакцинації від COVID-19 – відповідає педіатр

Переважна більшість побічних реакцій на вакцинацію у підлітків є легкими. Місцеві побічні ефекти, як правило, виражаються в короткочасному болі, набряку і почервонінні в місці ін’єкції. Після другої дози можуть відмічатися загальні реакції, такі як лихоманка, головний біль, втома, дрижаки, біль у суглобах. Ці симптоми звичайно короткочасні і рідко вимагають консультації лікаря. У деяких підлітків після вакцинації немає жодного симптому, але це не означає, що вакцина не працює.

Інші побічні, але вкрай рідкісні ефекти у підлітків були зареєстровані у вигляді міокардиту або перикардиту. І хоча ці рідкісні випадки вимагали медичної допомоги або госпіталізації, перебіг хвороби був легким і призводив до повного одужання.

Чи є протипоказання до вакцинації проти COVID-19 дітям 12-16 років?

Єдине протипоказання — анафілактичний шок після попередньої дози вакцини або сильна алергічна реакція після будь-якого з інгредієнтів препарату. Водночас у Pfizer такий склад, що його компоненти дуже рідко зустрічаються в інших речовинах.

Якщо ви не наважуєтеся вакцинувати своїх дітей, проконсультуйтеся з їхнім лікарем, щоб обговорити ваші побоювання.

Читайте також: 7 смертей через Covid-19 за добу: вірус лютує на Тернопільщині

Exit mobile version