Журналісти “Файного міста” перевірили на нітрати ранні овочі на ринку Тернополя (Відео)

Навіть найбільш корисні овочі та фрукти можуть перетворитися на отруту, якщо їх вирощування здійснювалося за надмірного використання нітратних добрив. Внесені у ґрунт понад норму, вони накопичуються у рослих та їх плодах у вигляді нітратів. Чи є безпечною рання продукція на ринках Тернополя, перевірили журналісти “Файного міста”.

Рівень нітратів в овочах та фруктах, що потрапляють на ринки та полиці магазинів, контролюють державні органи. Перевірити продукцію на вміст шкідливих речовин можна і в домашніх умовах за допомогою спеціальних тест-смужок. Проте сьогодні ми покажемо вам, як це відбувається у лабораторії та розкажемо про результати.

“Працюємо третій день, тобто з того дня, коли дозволили відкрити ринки. Продукцію, якою зараз торгують на ринках Тернополя, привозять з Херсону, Закарпаття та південних районів Тернопільщини. По Закарпатській області до нас поступає полуниця. В цій ягоді у нас є 12,7 мг/кг нітратів при допустимій нормі 60 мг/кг”, – каже завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, лікар ветеринарної медицини-ветсанексперт Андрій Тарнавський.

За словами Андрія Тарнавського, продавці ринку, які не надали продукцію на перевірку, не допускаються до торгівлі товаром. Працівники служб намагаються охопити всі торговельні точки. Стосовно ж тих овочів та фруктів, які продають на стихійних ринках, то їх безпечність залишається під сумнівом, адже цей товар ніхто не перевіряє.

“Продавці, які не працюють на ринку, але торгують, можуть принести свій товар до нас на перевірку. Після всіх досліджень ми видаємо експертні висновки. Без такого документу вони не мають права продавати продукцію на ринку”, – зазначає Андрій Васильович.

Сьогодні у лабораторії на нітрати перевірили помідори, моркву, кабачки, полуницю та інші овочі та фрукти. Результати свідчать про те, що продукція є безпечною. У тепличних херсонських томатах рівень нітратів становив 11,3 мг/кг при допустимій нормі 300, кабачки – 250 мг/кг при допустимій нормі 400, огірки – 75,4 мг/кг при допустимій нормі 400 мг/кг, картопля 50,2 мг/кг при допустимій нормі 250. У межах допустимої норми вміст нітратів також у капусті, редисці, моркві та цибулі. Будьте здорові.

Exit mobile version