“Covid-19 переходить у хворобу невакцинованих людей”, – тернопільський медик Ярослав Чайківський (Відео)

На Тернопільщині зростає кількість хворих на коронавірусну інфекцію. Так за минулу добу в області зафіксували рекордний для кількох останніх місяців показник – 301 особа, двоє людей – померли. Якою є сьогодні ситуація із заповненістю ліжко-місць у лікарні Тернополя, про небезпечність штаму “Дельта” та необхідність вакцинації – директор КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» Ярослав Чайківський.

У КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» для хворих на коронавірус передбачено 90 ліжко-місць, з яких, станом на 24 вересня, 51 – заповнене. Із понад півсотні хворих, котрі сьогодні перебувають на стаціонарному лікуванні у цьому медзакладі, п’ятеро – у реанімації. Стан їхнього здоров’я лікарі оцінюють як важкий, вони підключені до апарту штучного дихання. За словами Ярослава Чайківського, решту хворих також потребують кисневої підтримки, проте для них достатнім є використання концентраторів.

“Лікарня швидкими темпами наповнюється. Говоримо про те, що цей штам, який на сьогоднішній день циркулює в Україні, а це штам “Дельта” він має тенденцію до дуже агресивного поводження, клінічні прояви більш виражені, дуже швидка передача. На сьогоднішній день в стаціонарі кілька пацієнтів із “сімейного” вогнища. Тобто, якщо захворів хтось один, то ми бачимо, що на протязі кількох годин йде інфікування. Тому в стаціонар поступають цілими сім’ями. Хворі на “Дельту” здебільшого потребують стаціонарної допомоги”, – повідомив Ярослав Чайківський.

Що стосується “молодшання” інфекції Covid-19, зокрема штаму “Дельта”, то такої тенденції немає, – каже Ярослав Чайківський. У той же час медик звернув увагу на те, що усі пацієнти, які поступають до медичного закладу, є не вакцинованими.

“Тенденції до “молодшання” інфекції немає. Є пацієнти молодшого та середнього віку, та все таки найбільше хворих – це люди, старші 60-ти років.

Якщо взяти в розрізі нашого лікувального закладу, то за, наприклад вересень, у нас на стаціонарному лікуванні знаходився лише пацієнт, який був вакцинований. Всі інші пацієнти, які поступили у стаціонар, щеплення не отримували.

Тобто ми говоримо про те, що Covid-19 переходить у хворобу невакцинованих людей. І саме на основі цього, аби вберегти себе від стаціонару, я закликаю жителів Тернополя та області до вакцинації”, – зазначив Ярослав Чайківський.

Більше – у відеоматеріалі.

Читайте також: Рекорд за останні місяці: 301 хворий на COVID-19 за минулу добу

Exit mobile version