Загадкова смерть тернопільського журналіста: чому відтермінували похорон Ярослава Буяка (Відео)

Тернополем та областю прогриміла новина про зникнення місцевого журналіста, учасника АТО Ярослава Буяка. Куди подівся чоловік та що з ним трапилося не відали ані родичі, ані колеги зниклого. Та ще більш вражаючою стала новина про загибель журналіста, зокрема обставити його смерті.

У суспільства виникло багато запитань з приводу того, чому помер чоловік та де перебувало тіло, а також чому про смерть журналіста не повідомили рідних. Аби відповісти на ці та інші запитання, 24 вересня у Тернополі відбулася прес-конференція за участі представників медичної сфери, поліції та рідних померлого.

Брат Ярослав Буяка Андрій Буяк розповів про те, як пропав родич та про початок його пошуків. Каже, якби справа не набула розголосу, то найімовірніше досі б не знав, де його брат і що з ним трапилося.

Перед тим, як пропав брат, він нам говорив, що можливо поїде на лікування, як учасник АТО. Ми спокійно це сприйняли. Вже пройшло десь три-чотири тижні з дня зникнення і я, і колеги починаємо шукати, з’ясовувати, що трапилося.

Подзвонили на швидку, шукали по двох критеріях – прізвище та ім’я, а також – стать, ріст, вік. Там нам повідомили, що такого не госпіталізовували. Обдзвонили всі лікарні, у тому числі наркологічний диспансер. Сказали, що така людина не поступала”, – розповідає брат Ярослава Буяка, Андрій Буяк.

В подальшому чоловік почав обдзвонювати морги. Отримавши негативну відповідь й тут, Андрій Буяк звернувся за допомогою у поліцію.

Начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол розповів, 31 серпня із заявою про зникнення брата у поліцію звернувся Андрій Буяк. Йшлося про те, що 57-річний Ярослав Буяк пішов з дому і не виходить на зв’язок. Того ж дня було відкрите кримінальне провадження згідно ч.1. статті 115 КК України – Умисне вбивство з позначкою “безвісти відсутній”, а вже 10 вересня заведено оперативно-розшукову справу “Розшук”.

У даному випадку працівником поліції проводилася звірка по особах, які були виявлені мертвими, однак не встановлені їхні дані. Брату надавалися їх фото для впізнання. Серед них покійного Ярослава Буяка не виявили. Судмедексперти, які користуються моргом, нам підтвердили, що в них такої людини немає.

З моменту надходження заяви про зникнення людини були проведені різні пошукові та слідчі дії. Проте виявилося те, про що розповів брат покійного. Почали досліджувати, чому так сталося, як взагалі міг утворитися такий хаос”, – каже Олександр Богомол.

Після розголосу тіло Ярослава Буяка таки виявили у морзі, що розташований за адресою Тролейбусна, 14 у Тернополі. Нині морг перебуває на балансі Тернопільської психоневрологічної лікарні.

“Після того, як журналістська братія підняла питання – допоможіть знайти людину, і все пішло у засоби масової інформації, паталогоанатоми дали інформацію, що у них є така людина.

Сьогодні я спілкувався з прокурором області. Ми попросили рідних померлого відтермінувати будь-які процедури з похованням на декілька днів. Звернулися до суду, щоб нам дали дозвіл на витребування інформації з лікувального закладу, де помер чоловік, щоб ми мали історію хвороби, щоб ми мали заключення про смерть та розтин померлого, який проводили у морзі. Розтин з допомогою судово-медичної експертизи. Тому що виникає багато питань, на які треба дати відповідь”, – зазначив Олександр Богомол.

Про те, коли ж та де помер журналіст розповів в.о. генерального директора Тернопільського обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань Михайло Вовчук.

За його словами, близько обіду 27 серпня бригада швидкої допомоги госпіталізувала Ярослава Буяка до лікарні з вулиці Живова у Тернополі. А вже через кілька годин чоловік раптово впав і помер у коридорі медустанови.

“Стан Ярослава Буяка при госпіталізації був середньої важкості. Прийнятий черговим лікарем, відправлений на лікування у нарковідділ. Близько третьої години ночі він встав, щоб піти у туалет, впав раптово у коридорі. Була викликана реанімаційна бригада у складі чергового лікаря. На той момент пульс уже не прослуховувався. Допомога надавалася на протязі півгодини, та безрезультатно. Через дві години опісля цього він був відправлений до моргу”, – розповів Михайло Вовчук.

За словами Михайла Вовчука, при госпіталізації особа пацієнта була встановлена – було направлення швидкої допомоги з чітко вказаним прізвищем та ім’ям. Окрім цього, пацієнт мав з собою посвідчення учасника АТО.

Також при відправленні тіла до моргу, 30 серпня, разом з ним були направлені супровідні документи – історія хвороби та бірка. Чому у подальшому виникли проблеми з ідентифікацією особи померлого, Михайло Вовчук не розуміє.

“Якщо особа людини встановлена, то ми не повідомляємо поліцію, передаємо тіло та документи у морг. Якщо тіло померлого впродовж семи днів з моргу ніхто із рідних чи близьких не забрав, то працівники моргу повідомляють про це органи місцевого самоврядування. Про те, що тіло не забрали нам не повідомляли. Такого дзвінка до лікарні не надходило“, – додає Михайло Вовчук.

Про розтин тіла та що відбулося опісля цієї процедури розповів директор Тернопільського обласного паталоанатомічного бюро Євген Москальчук.

“Проведено повний розтин тіла покійного, складено протокол, дослідження внутрішніх органів проведено, була виписана довідка і залишена у морзі. Надалі покійний зберігається у морозильній камері. Його забирають рідні. Я так зрозумів, що Ярослав Буяк родичів не назвав”, – повідомив Євген Москальчук.

Чи була службова недбалість, яка причина смерті журналіста та чому у той час, коли тіло Ярослава Буяка вже лежало у морзі, рідним повідомили про те, що його там немає – на ці та інші питання дасть відповідь слідство.

Читайте також: У Тернополі чоловік ножем порізав собі шию

Exit mobile version