У Тернополі до лабораторій та поліклінік шикуються черги на ПЛР-тестування (Відео)

У Тернополі біля лабораторій та поліклінік шикуються черги з осіб, які хочуть пройти ПЛР-тестування на Covid-19. Так, аби здати аналізи, вже кілька днів поспіль більше десятка охочих збираються біля медзакладу, що зокрема на вулиці Шпитальна. Люди кажуть, у черзі готові очікувати стільки часу, скільки знадобиться.

“Прийшла сюди, аби здати аналізи для ПЛР-дослідження. Очікую в черзі вже більше години, та додому не збираюся йти. Дочекаюся своєї черги. Вчора і позавчора черги тут були не меншими”, – повідомила тернополянка Вікторія.

ПЛР-аналіз – це полімеразна ланцюгова реакція, яка визначає наявність в організмі людини коронавірусу SARS-CoV-2, що є збудником COVID-19, шляхом виявлення його генетичного матеріалу (РНК). Для цього тесту роблять мазок із носа та ротоглотки.

Як повідомив лікар-епідеміолог Володимир Паничев, аби люди могли швидше отримати результати, в області запрацювала електронна система видачі результатів ПЛР-тестів.

“Реєструється матеріал, який поступає в лабораторію, він кодується – на кожній пробірці наклеюється штрихкод. Пробірка зі штрихкодом та матеріалом проходить всі необхідні етапи. Дослідження, можна сказати, відбувається анонімно. Ніхто із працівників лабораторії не знає, з чиїм матеріалом працює. Розкодування відбувається лише після отримання результату – його роздруковують. Проте, найчастіше відбувається електронна пересилка отриманого результату на адресу закладу чи замовника”, – каже лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Зазначимо, що за даними медиків, впродовж кількох останніх тижнів на Тернопільщині почали зростати показники захворюваності на коронавірусну інфекцію. Збільшується як кількість нових підтверджених випадків захворювання, так і число госпіталізацій. На жаль, не втішною є статистика й щодо летальних випадків.

Так, за інформацією ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України”, в області за добу 15 вересня померли шестеро осіб, хворих на Covid-19. Серед них – 22-річний чоловік.

“За добу 15 вересня на Тернопільщині виявлено 244 нових випадків коронавірусної інфекції. Одужали – 82 людини. На жаль, шестеро осіб померли. Це жителі Кременецького, Тернопільського, Чортківського районів і Тернополя. Наймолодшому серед померлих хворих було всього 22 роки, найстаршому – 85”, – повідомили в установі.

Аби убезпечити себе від Covid-19, жителі краю активно отримують щеплення. З початку вакцинації в Тернопільській області щеплено 247 тисяч 673 особи. У Тернополі зробити щеплення проти COVID-19 можна у п’яти Центрах масової вакцинації населення та пунктах щеплення. Серед них:

Пункти вакцинації, Центри вакцинації населенняЧас прийому, год.ВакцинаТелефон для довідок
Центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. Довженка, просп. Злуки, 4509:00-16:00Pfizer-BioNTech+380678811066
ТЦ «Епіцентр», вул. Поліська, 709:00-18:00Pfizer-BioNTech+380678811066
ТРЦ «Подоляни», вул. Текстильна, 2809:00-18:00Moderna (ревакцинація)+380678811066
вул. Шпитальна, 409:00-16:00AstraZeneca, CoronaVaс+380678811066
«Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр», вул. Руська, 4709:00-16:00CoronaVaс, Pfizer-BioNTech, Moderna (ревакцинація)

Читайте також: На Тернопільщині померли шестеро осіб, хворих на Covid-19

Exit mobile version