Спалювання сухостою восени: шкода, наслідки, штрафи, безпечний вихід із ситуації

Фото: мережа Інтернет

З приходом осені розпочинає жовтіти листя та опадати, яке для одних створює затишну атмосферу, а для інших слугує ніби викликом його спалити. Тому вже з вересня можна насолоджуватися не лише кольоровою гамою дерев, а й “ароматом” диму. Чи не кожному відомо про шкоду паління трави та листя, але ще не було такого року, коли б ніхто цього не робив. Тому ми вирішили нагадати жителям Тернопільщини, чому не потрібно спалювати сухостій, які наслідки можуть бути та чим це шкідливо насамперед для людини.

Що виділяється при спалюванні листя?

У першу чергу, варто пам’ятати, що спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім тим, хто вдихає цей дим.

За підрахунками, при згоранні 1 тони листя утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кг чадного газу, який, зв’язуючись із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин.

Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. В тліючому без доступу кисню димі виділяється небезпечна хімічна сполука бензопірен, яка викликає онкологічні захворювання. Також, вдихання диму зменшує опірність організму до інфекцій

Фото: мережа Інтернет

Шкода від спалювання листя

1. Шкода життю та здоров’ю людини

Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

2. Шкода іншим живим організмам

В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні.

3. Руйнація грунтового покриву та рослинного світу

Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

4. Виникнення загрози лісових пожеж і загоряння житлових будинків

Часто спалюють листя біля насаджень дерев, полів, залізничних колій. У більшості випадки не дивляться за вогнем, який може перекинутися на поля, ліси та житлові будинки.

5. Економічні втрати та небезпека ДТП

Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

Фото: мережа Інтернет

Покарання за спалювання листя

Спалювання листя є незаконним і тягне за собою адміністративну відповідальність. Це є порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів, порушенням закону “Про охорону атмосферного повітря”.

Поліцейські нагадують, що за такі дії передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Зокрема, за самовільне випалювання рослинності або її залишків, згідно ч.1 ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачають накладання штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто, від 3060 до 6120 гривень), на посадових осіб – від 900 до однієї 1 260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 до 21 420 гривень)

В деяких випадках спалювання травостою та сміття є кримінальним правопорушенням. Так, згідно ст.245 (Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України, за пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення передбачають покарання – штраф від 5 400 до 9 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк. 

Якщо ви бачите, що листя палять, правоохоронці радять дзвонити до Нацполіції і до Державної екологічної інспекції.

Користувачі соцмереж пошируюють свої інструкції, як боротися з паліями. Там радять спочатку говорити і переконувати зупинити паління, цитувати закон “Про охорону атмосферного повітря”, “Закон про благоустрій у населенних пунктах”, потім викликати поліцію.

Якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки,  вони караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Також якщо ви помітили факти спалювання сухого листя чи інші порушення природоохоронного законодавства на території нашої громади, можете повідомити про це в муніципальну інспекцію за номерами телефонів:
+38 (073) 015 1481 (Viber),
+38 (067) 4473186,
+38 (067) 447 3278.

Фото: “Укрінформ”

Що робити з опалим листям?

Людмили Циганок, президентка ПАЕУ, під час засідання комітету з екологізації громад ПАЕУ навела приклад, як потрібно діяти в такій ситуації.

Опале листя – це не сміття, воно виконує важливу функцію для лісу, саду, парку та його жителів. Розкладаючись в ґрунті, листя додає в неї мінеральні та органічні речовини, накопичені за літо. Повільно розкладаються частини листа структурують ґрунт, покращуючи його якість. Звичайно, зрозуміло, що в місцях, де листя створює незручності людям – його необхідно прибирати. Але як прибирати? На жаль, більшість людей просто спалює його, навіть не розуміючи, що таким чином створює собі ще гірші проблеми.

Щоб не завдати шкоди довкіллю, листя потрібно КОМПОСТУВАТИ! Цей метод є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір’я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння.

Оберіть ділянку землі десь розміром 1 х 1,5 м. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруг своєї компостної ділянки, на кутках вбийте кілки. Залиште достатньо місця для того, щоб можна було без перешкод підійти до компостної купи. Зазвичай, компост “достигає ” за 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу. На цей час компост стає темним та пухким матеріалом.

Компостування є природнім видом перебігу органічних речовин, який допомагає зменшити щільність ґрунту та ерозію. Коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом. Ідеальним варіантом є компостування лише опалого листя, але такі матеріали як трава, гній, лушпиння картоплі та інших овочів і фруктів, харчові відходи також підходять для компостування.

До прикладу, в Європі визнають, що опале листя – справжнє золото під ногами, адже з нього «роблять гроші». В деяких європейських країнах листя перевозять на спеціалізовані заводи, де воно за допомогою стиснення перетворюється на поліна, брикети для отримання газу, які цілком придатні для спалювання в камінах. У деяких країнах зібране листя просто утилізують на полігонах твердих побутових відходів, переорюючи листя з ґрунтом, або спалюють на сміттєспалювальних заводах, обладнаних комплексною системою очистки диму.

Фото: мережа Інтернет

Читайте також: На Тернопільщині у пожежі згоріли 30 тюків соломи (Фото)

Exit mobile version