Осіння депресія: чому вона виникає та як їй запобігти?

Фото: мережа Інтернет

За даними Національної медичної бібліотеки США, від осінньої депресії (сезонного афективного розладу – САР) потерпає від 0,5 до 3% населення планети загалом. 10-20% людей із важким депресивним розладом також мають САР, 25% осіб із біполярним порушенням часом страждають на важку форму цього розладу.

Якщо ви щоосені починаєте поступово втрачати енергію та “смак до життя” – ви можете належати до когорти людей із САР. Деякі люди можуть мати не лише осінню, а й літню депресію. Вона починається навесні, коли день поступово довшає, а закінчується наприкінці літа, коли дні стають похмурішими та коротшими.

Як розпізнати САР, чому виникає такий розлад, чи є лікування або профілактика від “сезонної депресії” – у матеріалі Суспільного.

Симптоми

За даними клініки Мейо (Рочестер, США) симптоми осіннього та літнього порушень діаметрально протилежні. Люди із осінньою депресією почуваються млявими, скаржаться на сонливість. Вони втрачають інтерес до улюбленої діяльності і без причини набирають вагу. Їм постійно хочеться їсти, особливо тягне перекусити чимось солодким.

Натомість люди із літньою депресією потерпають від безсоння. Мають поганий апетит і, як наслідок, раптово втрачають вагу. Мають високий рівень тривожності. У особливо складних випадках пацієнти скаржаться на прояви маніакальної поведінки.

Симптоми літньої і осінньої депресії відрізняються

Якщо кілька сезонів підряд восени чи навесні людина переживає подібні симптоми – це привід негайно звернутися до лікаря по фахову допомогу. Ідеться не про банальну лінь чи перевтому, а про психічне порушення. Якщо його не лікувати, можна отримати низку незручностей у житті – від проблем на роботі до соціального відсторонення та зловживання психотропними речовинами.

Як зазначає Шерлі Мерлозе у статті для журналу “Дослідження та лікування депресії”, у складних випадках САР у людини з’являються суїцидальні думки.

Фото: мережа Інтернет

Чому виникає сезонний афективний розлад

Науковці досі не дійшли однозначного висновку щодо достеменних причин появи САР. Імовірно йдеться про збої у “біологічному годиннику” людини, які спричиняють дисбаланс рівнів нейромедіаторів мелатоніну та серотоніну. Біологічний годинник у мозку людини реагує на кількість світла, яке потрапляє нам в очі. За допомогою цього годинника відбувається керування роботою більшості процесів у організмі, включно із корегуванням рівня мелатоніну, який відповідає за регуляцію сну та настрою.

Тобто, якщо сонячного світла багато, більшість людей почуваються бадьорими та щасливими, а якщо мало – сонливими та пригніченими. Але люди з САР різко реагують на зміну рівнів мелатоніну і серотоніну, почуваючись розбитими і млявими восени, або перезбудженими настільки, що не можуть взагалі спати і концентруватися на повсякденних рутинних справах, улітку.

Як лікують САР

Терапія різниться в залежності від ступеня тяжкості стану. Лікар може спочатку довго спостерігати за пацієнтом, аби впевнитися в тому, що це дійсно САР, а не перевтома чи інший вид ментального порушення. Якщо у людини є інші психічні захворювання чи біполярний афективний розлад, пацієнтові виписують антидепресанти.

Науковці досі не дійшли однозначного висновку щодо причин появи САР. Імовірно йдеться про збої у “біологічному годиннику” людини

У легших випадках осіннього САР застосовують світлову терапію. Вона популярна у віддалених від екватора країнах Північної півкулі (Британія, Скандинавські країни, США та Канада). Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України також радить використовувати світлову терапію для покращення стану пацієнтів із осінньою депресією.

Людину садять біля джерела світла, яке є десь у 20 разів яскравішим від звичайної лампочки розжарювання. Починають терапію з одноразових щоденних сеансів тривалістю в 10 – 15 хвилин. Деякі пацієнти одужують після кількох сеансів світлової терапії, а деяким треба більше часу. Їхнє перебування у світловому боксі можуть подовжити до 30 – 45 хвилин, а у складних випадках лікар може запропонувати два сеанси терапії на добу – зранку та ввечері. Річ у тім, що яскраве світло допомагає налагодити роботу біологічного годинника людини. Як наслідок, відновлюється баланс нейромедіаторів серотоніну і мелатоніну, і хворий знову почувається бадьорим.

Навіть якщо пацієнт реагує добре, і його стан швидко покращується, лікар може порадити системно продовжувати сеанси терапії до весни. Єдиними протипоказаннями до застосування світлотерапії є біполярний розлад у людини та занадто чутлива до світла шкіра. У таких випадках САР лікують виключно медикаментозно. Терапевт призначає препарати індивідуально в залежності від стану хворого та регулярності прояву симптомів САР.

Фото: мережа Інтернет

Профілактика осінньої депресії

За даними Інституту психічного здоров’я Українського Католицького Університету українці рідко звертаються до психотерапевтів із осінньою чи весняною депресією. Тому немає статистичних даних стосовно кількості людей, які страждають від сезонних депресій.

Американська асоціація психіатрів рекомендує такі профілактичні заходи САР:

Читайте також: Самогубство – не вихід: як розпізнати людей з суїцидальними думками та що робити, якщо ця людина – ви?

Exit mobile version