Усікновення глави Іоанна Предтечі: історія свята, що символізує та чого не можна робити

Фото: мережа Інтернет

11 вересня православний світ вшановує жалобний день – страту святого пророка Іоанна Хрестителя (Предтечі). Церква шанує Іоанна Хрестителя вище за всіх святих після Богородиці. За наказом жінки царя Ірода Іродіади великому пророку відсікли голову через те, що він викривав гріховне життя влади, повідомляє “ТСН”.

Хто такий Іоанн Предтеча (Іоанн Хреститель)

Церква шанує Іоанна Хрестителя вище за всіх святих після Богородиці.

Святого Іоанна назвали Предтечею через його пророцтво явлення Ісуса Христа людям. Святого Іоанна назвали Хрестителем через  те, що він перший хрестив людей у водах річки Йордан, але попереджав: “Я хрещу вас водою, але прийде Той, Хто більший за мене, Він буде хрестити вас Духом Святим”. Саме він хрестив Ісуса Христа у річці Йордан.

Іоанн Хреститель мав дар проповіді, пророцтва, зціляв людей, жив у пустелі та вживав лише дикий мед та комах. Це був останній пророк Старого Заповіту.

Сам Господь Ісус Христос називав Іоанна “найкращим із людей”.

За походженням Іоанн Хреститель був двоюрідним братом Ісуса Христа, і старшим за нього на пів року.

За переказом, після страти Іоанна Предтечі Ісус відійшов у пустелю і довго молився, вимолюючи Бога пробачити людей за їхню нелюдську жорстокість.

Фото: мережа Інтернет

Усікновення глави Іоанна Предтечі

Після хрещення Христа галілейський цар Ірод Антипа посадив пророка Іоанна за ґрати через те, що пророк наважився говорити про його гріхи.

Ірод Антипа був розпусником, одружився з дружиною рідного брата Іродіадою, коли той ще був живим. Крім того, Ірод  Антипа був не менш жорстоким, ніж його батько Ірод Великий, який велів вбити 14 тисяч немовлят у Вифлеємі.  Ніхто не наважувався зупинити Ірода Антипу, крім пророка Іоанна. Саме тому святого засадили за ґрати, але не мали наміру вбивати. Ірод поважав святого і навіть іноді слухав його проповіді.

Але Іродіада ненавиділа пророка і вирішила оманою отримати дозвіл на страту святого Іоанна.

На день народження Ірода донька Іродіади Соломія танцювала перед царем так гарно, що цар хотів віддячити їй та спитав: “Що хочеш за свій чудовий танок? Дам хоч пів царства!” Але донька Соломія попросила: “Голову Іоанна Хрестителя”. Цар зажурився, але не міг скасувати свого слова і велів стратити пророка.

Після страти голову пророка Іоанна Хрестителя принесли на таці до покоїв Іродіади.

Пізніше учні Іоанна забрали тіло пророка та поховали.

Фото: мережа Інтернет

Символічний зміст страти Іоанна Предтечі

Пророк Іоанн попереджав царя, що не можна очільнику великого царства впадати в гріх, бо це призведе до гріхопадіння всієї держави, адже він є прикладом для всіх.

Найстрашніша помста – від жінки, яка впала у гріх. За біблійними текстами, зазвичай через красу грішної жінки, через її вчинки приходить смерть.

Люди, які забули Бога та власне сумління, втрачають людяність, стають гірше звірів і не можуть жити поруч з людьми-праведниками.

Але є і добрий знак. Після страти Іоанна Предтечі його учні стали учнями Ісуса Христа, несли у світ Євангеліє. Саме учні Іоанна Предтечі поклали фундамент церкви Христової.

Фото: мережа Інтернет

Що не можна робити в Усікновення: церковні заборони

Як повідомляє історик і релігієзнавець Ігор Козловський, в цю дату потрібно дотримуватися суворого одноденного посту, адже пророк Іоанн був старанним постником. Забороняється їсти будь-яку скоромну їжу – м’ясні, молочні продукти, рибу і яйця. Також в цей день потрібно обов’язково відмовитися від спиртного. Для християн це день аскези і тверезості.

Що не можна робити в Усікновення за народними уявленнями

У наших предків виникли забобони, за якими голова Іоанна за рік зростається з тілом. Однак якщо порушити заборони дня, то вона знову відділяється від тіла.

Читайте також: Бронзові зірки Блаженнішому Святославу та Героям Чорнобиля відкрили у Тернополі на “Алеї зірок” (Фото)

Exit mobile version