Міжнародна схема аферистів: як в Україні «віджимають» товар у підприємців

Як повідомляє сайт “Тернополяни” підприємці втратили через міжнародних шахраїв 500 тис. $ і майже два роки не можуть домогтися належного розслідування правоохоронців.

Працювати чесно, сплачувати податки, розвивати свій бізнес і країну – не означає бути під захистом держави. Бо в критичній ситуації, коли аферисти відбирають продукцію, підприємство залишається з мільйонними збитками і зі слабкою надією на чесне розслідування. Бо протягом двох років головного підозрюваного досі не допитали. І цей факт наводить на висновки, що «в долі» можуть бути високопосадовці. На що готові аферисти? Як підприємцям протистояти злочинним схемам? І чи може допомогти держава і захистити бізнес?

Тернопільських підприємців кинули на 500 тис. $

Хто постраждав. ТОВ «Агрокомпанія «Дружба» – успішне українське підприємство, що багато років працює на Тернопільщині, забезпечує людей роботою та сплачує податки. В українських реаліях робити це доволі непросто. Український агробізнес не має такої потужної підтримки, як його колеги у сусідніх країнах. Тому постійно доводиться шукати можливості заробітку, в тому числі відправляючи вироблений товар на експорт за кордон.

ТОВ «Агрокомпанія «Дружба» неодноразово успішно працювала із порядними закордонними партнерами, забезпечуючи партнерів якісним товаром та розвиваючи бізнес в Україні. Однак два роки тому підприємство потрапило у шахрайську схему.

Схема міжнародної афери. Все почалося з того, що у вересні 2019 року тернопільське ТОВ «Агрокомпанія «Дружба» уклало контракт з румунською компанією SC LINCOR TRANS SRL, яку в Україні представляв Павло Краснійчук, директор ТОВ «Агрозахідтрейд».

Але апетити  аферистів не мають меж. SC LINCOR TRANS SRL  звернулася до суду і вимагає у ТОВ «Агрокомпанія «Дружба»  сумарно 125 000 $ за упущену вигоду мотивуючи свої вимоги порушенням контракту, хоча з боку агрокомпанії «Дружба» були виконані всі вимоги. 

Підприємство з Тернопільщини втратило товар, гроші та ще й отримало судовий позов з астрономічною сумою.

Шахраї працюють

Ключові особи в шахрайській схемі. ТОВ «Агрокомпанія «Дружба» вирішило відстоювати свої права. Юристи компанії подали заяву до Національної поліції з вимогою розслідувати кримінальний злочин. В ході попереднього з’ясування обставин зникнення продукції ТОВ «Агрокомпанія «Дружба»  зі складів ТОВ «Тернопіль Агро» стає відома міжнародна шахрайська схема. 

Ключовими особами у злочинній змові можуть бути Павло Краснійчук,  представник румунської компанії  SC LINCOR TRANS SRL та одночасно директор ТОВ «Агрозахідтрейд», співзасновниками якої були Ігор Бондаренко (він же співзасновник «Тернопіль Агро») та Олександр Буханевич. Ймовірно, за їх участі та з допомогою директора «Тернопіль Агро» Олега Білоуса через підозрілі фірми ТОВ «Фрісул» та ТОВ «Адоніс Мега Торг» «наклали лапу» на майно «Агрокомпанії «Дружба», а це принесло збитки у розмірі 500 000 $. Вищезгадані особи продовжують працювати і сьогодні. 

Мало того, заснували нові підприємства зі статутним капіталом (увага!) в декілька мільйонів гривень. Зі старих підприємств, звичайно ж, вийшли із засновників. Чи звернуть на ці обставини увагу правоохоронні органи?

Як шахраї забирають чуже майно. Саме вищевказані особи організували укладення у 2019 році фіктивних договорів SC LINCOR TRANS SRL з фірмами ТОВ «Фрісул» та ТОВ «Адоніс Мега Торг» і контролювали надходження грошей. Останні зобов’язалися постачати боби зі складів ТОВ «Тернопіль Агро» (тієї фірми, куди віддала на зберігання своєї продукції «Дружба») до білоруської фірми МЕЗ ТОВ «Агропродукт» (Білорусь). Вантажовідправником товару виступав той самий TOB «Arpoзахідтрейд» директором якого є Краснійчук. Загалом по контракту зобов’язались поставити 1400 тон соєвих бобів. Це приблизно той об’єм товару, що належав агрокомпанії «Дружба» та дивним чином «зник» зі складів ТОВ «Тернопіль Агро».

Прокуратура “покриває” злочинців?

Керівництво ТОВ «Агрокомпанія «Дружба» першу заяву про злочин до поліції подали більше року тому. У реєстрі досудового розслідування вона зареєстрована у лютому 2020 року. Другу заяву зареєстрували у березні цього року. 

Однак досі не вживається активних дій щодо розкриття міжнародної афери. Це приводить до висновків, що прокуратура, ймовірно, затягує справу.

Зокрема, не встановлені та не допитані засновники і керівники ТОВ «Тернопіль Агро», зі складів якого зникла продукція «Дружби». Не подано жодних запитів до Інтерполу, щоб з’ясувати деталі можливої причетності до злочину румунської та білоруської компаній. За півтора року в кримінальному провадженні про викрадення майна на 500 000 $ – лише близько 20 протоколів допитів. Так і не оголошена підозра і не обрано запобіжних заходів жодному із ймовірно причетних до афери. Про що це свідчить? Чи не причетні до покривання злочину «високопосадовці» з правоохоронних органів?

Чого прагнуть підприємці. Жертвами міжнародної афери є не лише ТОВ «Агрокомпанія «Дружба», але й низка дрібних фермерів Тернопільщини, які теж постраждали, однак не зверталися до правоохоронців через брак ресурсів для проведення юридичних дій. 

ТОВ «АК Дружба» самостійно здійснює пошук осіб, причетних до схеми викрадення сої в Україні та за кордоном. Цю інформацію передали правоохоронцям, однак її не перевіряють і не розслідують.  

Підприємці сподіваються, що українські правоохоронці захистять своїх активних громадян. Допоможуть відновити справедливість. Розслідування буде проведено швидко. Справу передадуть до суду, а міжнародні шахраї будуть покарані.

За інформацією сайту “Тернополяни”

Exit mobile version