Зниження тарифів на електроенергію та початок накопичувальної пенсійної системи: що очікує тернополян вже цієї осені?

Фото: мережа Інтернет

Нововведення стосуються зниження цін за електроенергію та зміни системи виплат з Пенсійного фонду. Зокрема сім’ї, які споживають менше як 168 кіловат-годин на місяць, зможуть отримувати квитанції з меншою оплатою. А завдяки накопичувальній системі, в майбутньому пенсіонери зможуть отримувати пенсію до 7 тисяч гривень на місяць.

Тарифи на електроенергію можуть знизитися в середині осені, але не для всіх

На вересень 2021 року Кабмін залишив тариф на електроенергію без змін на рівні 1,68 гривні за кіловат-годину. зазначаємо, що це буде останній місяць з одним фіксованим тарифом для всього населення. Вже у жовтні ціна електроенергії зменшиться для більшості українців.

Слід очікувати появу іншого тарифу. Таким чином ті, хто:

У середньому українська сім’я споживає 168 кіловат-годин на місяць. Тож більшість українців відчують здешевлення тарифу. В обласних адміністраціях говорять, що суттєвих скарг з приводу зменшення тарифу від енергетиків було, – зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Накопичувальна пенсійна система: як вона працює?

Від 2023 року в Україні запрацює накопичувальна пенсійна система. Для всіх працівників відрахування будуть обов’язковими, в результаті яких з’явиться можливість отримувати виплати як із солідарної системи, так і з накопичувальної.

На першому етапі такі пакети можуть бути запроваджені для працівників ключових бюджетних підприємств задля випробувань такої системи, однак кінцевою метою є повноцінне впровадження накопичувальної пенсії в Україні загалом, – раніше заявив Денис Шмигаль

Нагадаємо, чим відрізняються пенсійні системи:

Головне, що пропонують змінити, – це право власності. Наразі працюючі люди “скидаються” грошима, а держава їх виплачує у вигляді пенсій. Сплачуючи соціальні внески, працюючі люди набувають страховий стаж, який впливає на розмір їхньої майбутньої пенсії, але у свою власність нічого не отримують. Тому їхня майбутня пенсія насправді залежить від того, скільки внесків сплачуватимуть в майбутньому інші люди, від того, скільки буде таких людей.

Накопичувальну пенсію будуть виплачувати додатково до солідарної та не зменшуватимуть її розмір. Виплати з накопичувальної системи можуть бути довічними, одноразовими та на визначений строк. Якщо коштів накопичиться багато (більше, ніж потрібно для довічної пенсії) – то решту коштів людина може отримати одноразово, або також спрямувати до страхової компанії.

В окремих ситуаціях пенсійні накопичення можна буде використати до виходу на пенсію, в будь-якому віці. До прикладу, на лікування у разі критичного стану здоров’я, зокрема і на лікування родичів. Також людина зможе забрати свої пенсійні накопичення за умов виїзду на постійне місце проживання до іншої країни.

Якщо вдасться впровадити накопичувальну систему – можна збільшити середню пенсію від 3,7 до 7 тис. грн. Навіть за умов невеликих внесків 4% від заробітної плати, – каже міністерка соціальної політики Марина Лазебна

Читайте також: В «Укрпошті» або через листоношу жителі Тернопільської громади можуть отримувати пенсію

Exit mobile version