Смерть від передозування наркотиками: поширеність, ознаки, день пам’яті

Фото: мережа Інтернет

Щорічно від передозування наркотиками гинуть близько 120 тис. людей, а від його наслідків – 329 осіб на добу. Тому 31 серпня, в останній день літа, прийнято відзначати Міжнародний день поінформованості про передозування, у який згадують, що такий вид смерті, на жаль, є одгим із найпоширеніших. У всьому світі лише від передозування опіоїдами кожного року вмирають близько 69 тисяч людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), серед тих, хто вживає наркотики внутрішньовенно, передозування опіоїдами – друга після ВІЛ/СНІДу найбільш поширена причина смерті.

Цей день відзначають задля привернення уваги до усвідомлення передозування наркотиками. Це проблемаи, що часто забувається, але є провідною причиною смертності серед споживачів ін’єкційних опіатів.

31 серпня тисячі людей в усьому світі висловлюють своє співчуття родинам і друзям жертв передозування та згадують тих, кого вони втратили.

Основні факти про опоїдів

Опіоїди – це психоактивні речовини, виготовлені з опійного маку, або їх синтетичні аналоги. Прикладами є морфін і героїн. У зв’язку зі своєю фармакологічною дією, опіоїди у високих дозах можуть викликати пригнічення дихання і смерть. Число людей, які страждають на опіоїдну залежність, в світі складає близько 15 мільйонів.

Опіоїди є причиною великої частки випадків смертельної передозування наркотиків у всьому світі. Вони здатні також викликати пригнічення дихання. При передозуванні потерпілий може померти або отримати ушкодження головного мозку та/або центральної нервової систем через нестачу кисню. Крім того, в результаті передозування розвиваються легеневі та серцево-судинні захворювання.

Стан передозування опіоїдів можна встановити при поєднанні трьох ознак і симптомів, що називаються «тріадою передозування опіоїдів». Симптомами цієї тріади є точкові зіниці, втрата свідомості та пригнічення дихання.

Смерті в результаті передозування опіоїдами можна запобігти шляхом надання допомоги з підтримки життєво важливих функцій (в першу чергу дихання) і своєчасного введення антагоніста опіоїдів налоксону.

ВООЗ рекомендує забезпечити доступність налоксону для людей, які можуть стати свідками опіоїдного передозування, а також проводити навчання методам допомоги за опіоїдного передозування. За останні роки в межах ряду програм у всьому світі було продемонстровано, що надання налоксону людям, які можуть стати свідками опіоїдного передозування, може значно знизити смертність в результаті передозування.

Яка ситуація в Україні?

В Україні дослідження поширеності вживання наркотичних речовин серед населення у віковій категорії 15-64 років не проводяться. Саме тому, на сьогодні, Україна не має повного обсягу зведеної інформації з цього питання. Однак, деякі кроки для вивчення поширеності вживання наркотиків серед певних категорій громадян здійснюються.

Частка підлітків, які вживали хоча б один раз в житті які-небудь наркотичні речовини склала 18%, а серед дівчат зросла в 1,5 рази у порівнянні з 2015 роком (з 12,7% у 2015 році до 18,1% у 2019 році). 8,7% підлітків вживали марихуану, а 9,2% вживали інгалянти, вживання двох і більше наркотичних речовин серед усіх опитаних склала 4,2%.

Водночас основним пріоритетом в житті для більшості молодих людей є здоров’я (49,8 %), менш пріоритетними матеріальний добробут (35,2 %), відчуття захищеності та впевненість у майбутньому (27,6%), особистий розвиток (24,1 %), а також можливість бути корисним суспільству (20,0 %)».

Це підтверджує динаміка:

Читайте також: Інтернет-магазин з продажу наркотиків та психотропів “накрили” поліціанти Тернополя (Відео)

Exit mobile version